A természetgyógyászat és a turizmus találkozása Kiscsőszön

23 márc. 2015 Viant Katalin

Természetközelben, természetes életmóddal, természetgyógyászattal várja a kikapcsolódni és pihenni vágyókat a Kiscsőszi Falusi Vendégház!

kiscsosz115 éve gazdálkodik (és nevel ma már 200 szarvasmarhát) 150 ha-os mezőgazdasági földterületén Üveges Zsolt és családja. Mivel nagyon szeretik a falusi, természetközeli és természetes életvitelt,

a természetes gyógymódokat pedig a ház asszonya, Lívia ismeri és gyakorolja is szakemberként,

úgy gondolták, hogy szívesen megosztanák ezt a sok szépséget és jót másokkal is (egy pályázatnak köszönhetően felépült) szép, új falusi vendégházukban.

A hozzájuk érkező, pihenni vágyó, természetet és természetes környezetet kedvelő családok nemcsak simogathatják az állatokat, hanem akár a gazdaság életébe, az állatok etetésébe-ellátásába is bekapcsolódhatnának, abban tevékenyen közreműködhetnének. Bekapcsolódhatnak vendégeik a helyi hagyományokhoz kötődő disznóvágásba is, így nemcsak a disznótoros vacsorát élvezhetik, ami a vállalati csapatépítés, a családi rendezvények érdekes színfoltja, méltó eseménye, hanem magát az egész napos tevékenységet is.

kiscsosz2Gondoltak azokra is, akik a jó levegőn, csendben, a szép természeti környezetben inkább egészségük megőrzésére fordítanának idejüket. Lívia asszony, aki a szomszéd faluban lévő egészségcentrum vezetője, a természetgyógyászat (talpreflexológiával, akupunktúrával, mágnes terápiával, van sószobájuk, infraszaunájuk) és különböző masszázsok szakembere. Azoknak a vendégeknek, akik erre kíváncsiak, ezt igénylik, netán gyógyulni vágynak, ezeket az alternatív lehetőségeket is felsorakoztatja a Kiscsőszi Vendégház, hisz az alternatív gyógyászat célkitűzése nem csak a gyógyítás, hanem az egészséges élet fenntartása, a betegségek megelőzése, illetve

a természetes gyógymódok megismertetése és alkalmazása.

Előzetesen egyeztetve megoldható, hogy egyes masszázsokat a vendégházban vegyenek igénybe vendégeik, de a komplex kezelések a jól felszerelt egészségcentrumban zajlanak.

A Veszprém megyei, devecseri járásban lévő Kiscsősz község is nyújt szórakozást, érdekességet. Lelkesen folyik a munka helyi hagyományőrző egyesületben, mely népzenei és néptánctáborokat is szervez nyaranta. A kulturális tevékenység koronája a júliusban sorra kerülő, általában 1 hetes, idén már 11. alkalommal megrendezésre kerülő Pajtafesztivál, amikor népzenei koncertekben, néptáncban, néphagyománnyal kapcsolatos programokban gyönyörködhetnek, kiállításokon vehetnek részt a vendégek a Somló-hegy térségének legkisebb falujában, Kiscsőszön.

kiscsosz3Az ajkai kistérségben túra- és hegyikerékpáros útvonalak futnak kis forgalmú föld-, aszfaltozott vagy erdei utakon, melyek egy-egy szakasza igazi kihívás a bringásoknak. Annak, aki itt kap kedvet egy biciklitúrára, kerékpárokat is tudnak biztosítani. Természetesen ezeken az utakon gyalogtúrázni is lehet.

Természetkedvelőknek a Marcal menti séták, a folyó növény- és állatvilágának kifürkészése mellett kikapcsolódást nyújt a 10–15 km-re Nyugatra található, vulkanikus eredetű Ság-hegy, tetején a Trianoni-emlékkereszttel, a 10 km-re Keletre lévő Somló-hegy is a Kitaibel Tanösvénnyel. E boraikról híres helyeken

a tájjellegű borok bemutatását, kóstolását is kínálják programként

a Nagy-Somló borvidéki Várkapitány Pincészettel közösen, ahol Papp Zoltán borász kóstoltat juhfark, furmint, hárslevelű, rizling borokat, de rozé és vörös bor is szerepel kínálatukban. Boraik, mint írják, harmonizálják auránkat…

Bár a horgászati lehetőség a vendégházhoz tartozó, a kert végében lévő saját kis tavukon van, itt, a sportolási lehetőségek között említjük, ahogy a lovas sportot is, mert kedvelőinek tereplovaglásra is van lehetőségük, sőt

a kezdő lovasoknak tanulási lehetőséget is biztosítanak szakoktató segítségével.

Aki szereti a jó, meleg vizű termálfürdőket és strandolási lehetőségeket, azt is találhat a környéken: 20 km-en belül van a 3 medencés, mozgásszervi és reumatikus betegségekre kitűnő borgátai termálfürdő, melynek egyik medencéje strandmedence és az 5 medencés, ugyancsak mozgásszervi betegségekre kitűnő Mesteri Termálfürdő, no meg a jól ismert Sárvár is fürdőjével, látnivalóival.

A környék nevezetessége még az iszkázi Nagy László Emlékház, ahová az irodalomkedvelők zarándokolhatnak el, de Adorjánháza néprajzi értékeit is megtekintésre javasolják.

kiscsosz4A Kiscsőszi Falusi Vendégház, ahol megszállva e sok érdekességet élvezhetik, felkereshetik, 4 napraforgós, csendes falusi környezetben felépült új, kétszintes, 13 férőhelyes épület. Mind a négy szobához külön fürdőszoba tartozik, egy szoba mozgáskorlátozottaknak is alkalmas, ahogy maga az egész ház, a terasz, a kert is. A melegítőkonyha hűtővel, tűzhellyel, mikrosütővel, kávéfőzővel és minden egyéb eszközzel felszerelt. Az étkező nagy, itt akár 50 ember is kényelmesen elfér.

A vendégek főzhetnek maguknak, de a háziak

a vendégek reggelijét és vacsoráját az általuk megtermelt élelmiszerekből összeállítják,

ebédjüket pedig a szomszéd faluban működő melegkonyha segítségével biztosítják úgy, hogy az ételt akár ki is hozzák a Kiscsőszi Vendégházba, de helyben is fogyasztható.

A vendégház a kisgyermekeseknek, előzetes egyeztetést követően, a szükséges felszerelést (kiságy, etetőszék) biztosítja, és szívesen megoldja a gyermekek felügyeletét is, ha a szülők kis kikapcsolódásra vágynak.

A vendégház tulajdonosai szeretik az állatokat, nincs akadálya annak sem, hogy vendégeik magukkal hozzák házi kedvenceiket, de azoknak a kertben van hely kialakítva, nem vihetők be a házba.

kiscsosz5A Kiscsőszi Vendégház tulajdonosai bíznak abban, hogy környezetük és életmódjuk, amely számukra mindent jelent, az Önök tetszését is elnyeri. Üveges Zsolt és Lívia várja hívásukat a 06-30-630-88-77-es mobiltelefonszámon és érdeklődő levelüket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek