A pusztai falatozás és a magyar bajusz szerencsés találkozása
Bajuszversenyt is hirdettek kackiás és természetes kategóriában a nemrégiben rendezett országos program keretében a Hajdú-Bihar megyei Vókonya Tanyán.
Mentateával fogadta Rózsa Péter a XI. Országos Bio Főzőversenyre és Pásztortalálkozóra érkezőket Vókonyai pusztai portáján, ahol minden étel vegyszermentes, bio alapanyagból készült. A látogatók kóstolhattak bivalytej fagylaltot, cukkinilepcsánkát, sült kolbászt és a legkülönbözőbb ízű lekvárokat, szörpöket.
A főzőversenyre nevezőknek nem csupán az ízre kellett nagy gondot fordítaniuk, a mesterszakácsokkal erősített szakmai zsűri ugyanis az indulók hagyományos viseletét is szemügyre vette. A rendezvényen a látogatók előadásokat hallhattak dr. Ruszik Pétertől, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől és a festőművész, néprajzos Makoldi Sándortól.
Az eseményen átadták a Hortobágy örökös pásztora címet, a közönséget többek között Hajdú és Bihar megyék neves néptáncosai és népi zenekarok szórakoztatták, amikor az ide érkezők épp nem sétakocsikáztak, csacsit simogattak, a pusztai finomságokat ízlelték vagy kézműves mesterek, nemezelők, karikáskészítők, fazekasok, kosárfonók, kovácsok munkáit csodálták meg.
- Washingtonból jöttem haza jeruzsálemi kitérővel, mert Péter egy korábbi találkozásunkkor meghívott ide – mondta az egyébként vargyasi származású Sütő Lehel Levente, aki eme mondatával éreztette: a rendezvény olyan, mint egy hatalmas baráti találkozó. A családi hagyományokat őrző bútorfestő és faragó székely férfi azt ígérte, jövőre még több termékkel készül.
- Ott vagy otthon, ahol leszúrod a bot végét – idézte fel a régi pásztormondást a Magyar Bajusztársaság egyik tagja –, aki nagyon is otthon érezte magát a vókonyai pusztán.
A csoport célja, hogy a magyar ember megjelenéséhez – vélekedésük szerint – szigorúan hozzátartozó bajuszt népszerűsítsék. A rendezvényen még versenyt is hirdettek természetes és kackiás kategóriában.
Forrás: haon.hu