A pálinka a magyar életforma része

21 szept. 2012 Administrator

zsindelyes-kultography_huSzakemberek régóta vallják: termelőknek és fogyasztóknak egyaránt érdeke, hogy a pálinka elfoglalhassa megérdemelt helyét a nemzeti italok sorában. 

Ennek érdekében hatodik alkalommal rendezték meg nagy sikerrel az Érpatakhoz tartozó Zsindelyes-tanyán a Zsindelyes Pálinka- és Népi Gasztronómiai Fesztivált. Bár magának a fesztiválnak a története 2007-ben kezdődött, az előzményei jóval korábbra nyúlnak vissza.A sikertörténet ismertetését kezdjük azzal, hogy Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében nincsenek hegyvidékek, így nincsenek történelmi borvidékek sem. Van azonban sok-sok gyümölcs – már ha az időjárás is úgy akarja –, amelyekből a hungarikumot jelentő pálinkát lehet főzni. Ezt igazolja, hogy ebben a megyében található a legtöbb földrajzi eredetvédelmet élvező pálinka: az ország legkeletibb szegletéhez kötődik ugyanis a szabolcsi almapálinka, a szatmári szilvapálinka és az újfehértói fürtösmeggy pálinka.

Magasra tették a mércét
Az utóbbi pálinka elismertetésében fontos szerepet játszott Papp József és családja, a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosai. Az újfehértói fürtösmeggy pálinkára 2005 végén kérelmezte az eredetvédelmet a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft., és 2007- ben meg is kapták a magyarországi földrajzi oltalmat. Akkor jött az ötlet, hogy a minőségi pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítésére fesztivált szerveznek, amelyen a népi hagyományok is főszerepet kapnak. Így született meg a Zsindelyes Pálinka- és Népi Gasztronómiai Fesztivál, amely évről évre egyre több vendéget vonz.

Papp József és munkatársai a maguk munkáját nehezítették meg, hiszen már az első évben magasra tették a mércét, s az azt követő alkalmakkor egyre újabb és újabb ötlettel kellett előállniuk a vonzerő megtartása érdekében. Az idén szeptember 1-jén tartott fesztiválon is számtalan újdonsággal találkozhattak az érdeklődők a már hagyományosnak számító főzőverseny, a néptáncegyüttesek és könnyűzenei előadók mellett: a nyírbátori Csekő Cukrászdának köszönhetően volt egyebek között pálinkával ízesített macaron, bemutatták egy ruhapályázat nyertesét, a Zsindelyes- ruhát, és a TIGÁZ hűséges ügyfelei is különleges ajándékokkal távozhattak.

zsindelyes-boraszportal_huTelt ház a színpad előtt
Mire besötétedett, zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Zsindelyes Fesztivál nagyszínpad előtti területe, így telt ház előtt lépett fel a Csík zenekar, majd aztán a Republic együttes. A két formáció fellépése között az újfehértói Roxan együttes játszott feldolgozásokat és saját dalokat a kis színpadon népes és lelkes közönség előtt.

Természetesen azok jártak a legjobban, akik már reggel megérkeztek a VI. Zsindelyes Pálinka- és Népi Gasztronómiai Fesztiválra, hiszen egész nap számos program kínált kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget. A főzőverseny résztvevői már reggel begyújtottak a bográcsok és üstök alá, lobogott a gáztűzhely lángja is, készültek a különféle pörköltek, lapcsánkák, gulyáslevesek. Nemcsak szabolcsi csapatok neveztek erre a versenyre, jöttek résztvevők a Hajdúságból is. S lám, milyen a sors: vendéggyőzelem született, ugyanis a már Hajdú-Bihar megyében található Nyíradony színeiben indult csapat nyerte meg a versenyt.

A lósport kedvelői fogathajtóversenyt és díjugratást láthattak, majd bepillantást nyerhettek a Hortobágy mindennapi életébe. Ehhez még csak utazniuk sem kellett, ugyanis maga a Hortobágy költözött rövid időre a Zsindelyes tanyára csikósaival, a pusztai ötösfogattal és a magyar szürke marhákkal.

Egész nap várta a látogatókat a Zsindelyes Fesztivál kézműves udvara is, ahol a látogatók igazi vásári forgatagban érezhették magukat. Több, mint negyven kiállító pakolta ki portékáit, közben néhány mesterember – például a kovács és a faműves – bemutatót is tartott. Itt kapott helyet az Agrármarketing Centrum kiállítása is, ahol Kiváló Magyar Élelmiszereket sorakoztattak fel, így a vendégeknek alkalmuk volt közelről is megismerkedni az ínycsiklandó magyar árukkal, többek között a füstölt kolbásszal, a mézzel, a fűszerpaprikával.

zsindelyes-elelmiszer_huFogyasztás mértékkel és kultúráltan
Bár a fesztivál napján bőven ontotta sugarait a Nap, meleg ide, meleg oda, egy pálinkafesztiválon illik megkóstolni a gyümölcsök levét. Nem volt hiány a Zsindelyes Pálinkafőzde termékeiből, ennek ellenére mértékkel itták az emberek ezt az értéket, bizonyítva, hogy lehet kulturáltan alkoholt fogyasztani. A pálinkának nélkülözhetetlen társa a magyar gasztronómia, a népzene és a néptánc, s ezek együtt adják a magyar életformát, a magyar életmódot. És éppen ez teszi kiváló ünneppé az immár hagyományos Zsindelyes Fesztivált, amely erőt ad a hétköznapokhoz. A pálinka a magyarok nemzeti itala, csak a miénk, ezért fontos ragaszkodni hozzá, s ezért fontos a pálinka kulturált fogyasztását népszerűsíteni.


Erőt meríteni a holnapokra
Mára a fesztivál hagyományává vált a Magyar Pálinka Lovagrend tagjainak felvonulása is a megnyitóünnepségen, jelenlétükkel erősítve a fesztivál céljait. Hiszen a lovagok is azért tevékenykednek, hogy a kulturált pálinkafogyasztást népszerűsítsék, s hogy a hungarikumnak számító pálinka visszakapja rangját, ismét elfoglalhassa megérdemelt helyét a nemzeti italok sorában.

A fesztivál színhelyén megfordult több ezer ember érdeklődése azt jelzi: szükségünk van rá, hogy egy-egy napra megpihenjünk, kikapcsolódjunk, hódoljunk a magyar gasztronómia sokszínűségének, nagyokat beszélgessünk, s hogy mindebből erőt merítsünk a holnapokra, a holnaputánokra.
(A cikket a Magyar Mezőgazdaság 2012/38. számában olvasható.)

Forrás: helyipiac.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek