A falu beköltözött a városba, a gyerek pedig cséplőgépet kért születésnapjára

28 szept. 2015 Administrator

A múlt hét végén lovastul, tehenestül, szekerestül, traktorostul Csíkszeredára „költözött” a falu. Bocit simogatni, tehenet fejni, szekéren utazni, traktoron ülni – vidéki gyerekeknek hétköznapi tevékenység, városiaknak viszont igazi élmény volt.

 

 

A csíkszeredai Dendrológiai Parkban felépített faluban két napon át rácsodálkozhattak a városiak a falusi gazdák életére, mindennapjaira – írta a maszol.ro. A Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, a 7határ erdélyi gazdaportál és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala szervezte esemény immár harmadszor vonzott sok-sok ezer embert, és népszerűségéből mit sem veszített 2013 óta.

 

A városi lakosok sokszor felháborodnak a piacon, mi mennyibe kerül, hiszen ők csak az árakat látják, a termékek mögötti óriási munkát, pénz- és energiabefektetést nem. A kíváncsiskodók ezúttal is bepillanthattak a gazdálkodás mindennapjaiba, megérthették, mire igénylik a gazdák az uniós támogatásokat, hogy mennyi munkával jár az állattartás, növénytermesztés.

 

 

Néhány óra erejéig bárki kipróbálhatta, milyen az a munka, amit a gazdák hajnaltól késő estig végeznek: tehenet fejhetett, sajtot készíthetett, szénát „csinálhatott”, fát hasogathatott, lovat csutakolhatott, vagy éppen traktort vezethetett – és persze sok falusi finomságot megkóstolhatott.

 

 

Felnőtteknek is élmény volt a program, a kisgyermekes családok számára pedig igazi Kánaán. Mert melyik apróság ne szeretne szénában ugrálni, beülni egy igazi traktorba, vagy csacsit simogatni. Ezek után lehet-e csodálkozni azon az itt fogant legendán, hogy akadt gyermek, aki a tavalyi rendezvény után cséplőgépet kért születésnapjára?

Fotók: Pál Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek