Holpertékhez lóháton és fogattal is érkezhet vendég Bögötön

28 szept. 2014 Vaskor István

Ha eddig valaki nem tudta, hol található Bögöt, a Holpert Lovasudvar és Vendégház megismerésével tudni fogja: ide akár lóháton is érkezhet a vendég.

lovasudvar2A magyar-osztrák határtól nem messze, Sárvártól mindössze hat kilométerre terül el Bögöt, ez a 396 lakosú falu, melynek közepén fekszik a családias Holpert Lovasudvar és Vendégház. A lovasudvar már régóta, a vendégház 2014-től várja a látogatókat Holpert István és feleségének köszönhetően.

- Gyerekkori álmom, a lovakkal való foglalkozás tíz éve valósult meg – mondja Holpert István, aki civilben kereskedő-vállalkozó.  – Lovardánkat folyamatosan fejlesztettük, miként a „járműparkot” is, mert a környéken igény mutatkozott a lovaglásra, fogatozásra. Ma már minden igényt kielégítő körülmények között élnek állataink, és szolgáltatásaink is bővültek.

- Hány lovat tart, és melyek az Ön által említett lovas szolgáltatások?
- Jelenleg három lovam van, mellettük ciráki hintó, társas gumis kocsi, vadászkocsi, egy elegáns Viktória mélyhintó és lovas szán áll rendelkezésemre. A gumis kocsin férnek el a legtöbben, ezen akár 15-16 fő sétakocsikázása is megoldható. A vadászkocsi – melyet a régi időkben valóban vadászatnál használtak – az erdei túrázásra a legkiválóbb, a mélyhintó pedig illusztris alkalmakkor – esküvők, városi sétakocsikázás, szüreti felvonulások és egyéb különleges programok – nyújt felejthetetlen élményt használóinak. A lovas szán használata „hófüggő”: csak vastag havon és mínuszokban kalandozhat vele az emberfia, mert különben könnyen a latyakba tapad.

lovasudvar1- Milyen igény mutatkozik a fogatozásra, lovaskocskocsizásra?
- A környékbeli települések programjain gyakori vendégek vagyunk mélyhintónkkal. Falunapoknak, fesztiváloknak hangulatos velejárója a fogattal történő kocsikázás, de természetesen városnéző sétán, erdei túrán és a téli időszakban szánon is utazhatnak vendégeink. Azt gondolom, talán nincs is olyan foglalatosság, ami olyan sok élményt nyújt, mint a természet különleges szépségeinek felfedezése lovasfogattal, vagy gyakorlott lovasoknak lóháton. Megérinti az embert a természet romantikus világa. Órákon át fogatozni, lovagolni, rácsodálkozni az erdők nyújtotta világra olyan időtöltés, mely visszavarázsolja az ember, a ló és a természet nagyszerű egységét, harmóniáját. A kirándulásokon egyébként minden alkalommal biztosítunk kísérőt, olykor segédhajtót is, ám igények szerint felügyelettel a vendég is beállhat hajtónak. Reméljük, hogy vendégházunk megnyitásával még gyakrabban fogatozhatunk majd együtt a Bögötre látogatókkal.

- A laikus számára is jó árukapcsolásnak tűnik a lovarda és a vendégház üzemeltetése…
- Mi is azt gondoljuk, hogy a jövőben nálunk megszálló vendégek barátságba kerülnek állatainkkal és a fogatozással is. De hozzánk lóháton vagy éppen fogattal is érkezhet a látogató. A „vendég paripának” van helye az istállóban, zabot is adunk tápláléknak, adott esetben pedig a hintó, vagy kocsi is biztonságban pihenhet a ház udvarának parkolójában. Röviddel vendégházunk megnyitása után e lehetőség iránt örömünkre voltak már érdeklődők, s bizonyára hamarosan köszönthetjük az első lóháton vagy fogattal érkező vendégeket is.

lovasudvar4- Hogy lovat is vendégül lássanak? Ez a lehetőség még nem gyakori az országban, így meglehet, hogy Önök az úttörők egyikei lesznek. De hányan férnek el vendégházukban?
- Két kétszemélyes, fürdőszobás szoba – mindkettő 2-2 pótággyal bővíthető –, kandallós nappali várja a pihenni vágyókat. A beépített konyha hűtőszekrénnyel, mosogatógéppel, tűzhellyel, elektromos- és mikrohullámú sütővel áll a vendégek rendelkezésére, s azokban természetesen minden szükséges konyhai és étkezéshez szükséges eszköz is megtalálható. A porta tágas udvara, a lovak közelsége is a felejthetetlen pihenést szolgálja. Mint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének tagjai minősíttettük is a vendégházat, ez pedig garanciát jelent a minőségre is.

- Mit kínál még a környék a Bögötre érkező turistáknak?
- A váti erdő és a környék ideális lehetőséget biztosít, hogy a természetben felüdülésre nyerjünk. A közelben a sárvári és az öblői horgásztó csalogatja a csendes sport szerelmeseit, míg az európai hírű sárvári termálfürdő is kellemes kikapcsolódást kínál. De nincsen messze Szombathely és Kőszeg sem, s a nálunk megszállóknak személygépkocsival mindössze harminc percnyi távolságot jelent Ausztria, ahol szintén megcsodálhatják a határ közeli táj szépségeit.

lovasudvar3- Ám nyilván azt vallja, ha már Vas megye e szegletében járunk, akkor Bögötön, a Holpert Lovasudvar és Vendégház legyen a célállomásunk!
- Mi sem természetesebb. Szállásunk és a lovarda egész évben nyitva tart. Szeretettel várjuk vendégeinket, ismerkedjenek meg a lovaglás, fogatozás szépségeivel, hiszen hiszen a természet minden évszakban varázslatos, a lovakkal pedig még inkább az.

lovasudvar5További információk a Holpert Lovasudvar és Vendégház weboldalán olvashatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek