Császártöltés-Kiscsala: falusi turizmus a dédik praktikáitól a vadászkalandokig

03 aug. 2014 Vaskor István

Hogyan lehet a vendégek megelégedésére hetven évesen, de mégis fiatalosan falusi szálláshelyet üzemeltetni? Császártöltésen választ kapunk a kérdésre.

kiskastely3Dr. Márin Istvánné – vagy ahogy mindenki ismeri: Marika néni – régi motoros a szakmában. Akkor, amikor a falusi turizmus vendéglátás még fogalomként is alig létezett, Marika néni már vendégeket fogadott. Mindez 1968-ban történt, amikor osztrák vadászok szálltak meg családi házukban, elsősorban azért, hogy ő és férje a német nyelvet gyakorolják. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a falusi turizmus szervezetté fejlődött, s a ma már nyugdíjas tanítónői „titulusban” élő Marika néni két szálláshelyet tart fenn, és várja nagy szeretettel a pihenni vágyókat.

A Kiskastély Vendégház és az Akácvirág Vendégház a Kiskunság és a Sárköz találkozásánál, az 54-es főútvonaltól 200 méterre, a Vörös Mocsár természetvédelmi területtől nem egész 1 kilométerre, Császártöltés-Kiscsalán, csendes környezetben található. Az egymás szomszédságában lévő Kiskastély három-, míg az Akácvirág négynapraforgós minősítésű, és sokak kedvenc pihenőhelye.

kiskastely4- A Kiskastély Vendégházban kezdtük a falusi vendéglátást – emlékezik Marika Néni. – Az egykoron a Kalocsai Érsekséghez tartozó káptalani birtok intéző lakásaként szolgáló épületet 2000-ben újították fel, azóta fogadunk itt vendégeket. Az Akácvirág Vendégház új építésű, abban mozgáskorlátozottak számára is alakítottunk ki egy tágas szobát. A két házban összesen tizenkilenc főt tudunk egyszerre elszállásolni. Örömünkre sok az évek óta visszatérő vendégünk, ami számunkra annyit jelent, hogy jól érzik magukat ebben a szép környezetben az emberek.

S valóban. Nem csupán a környék természeti szépségei, hanem a kétutcás, hatvannégy házból álló, alig száz lakosú Kiscsala nyugalma, nem utolsó sorban pedig a két vendégház kínálta kellemes kikapcsolódás is vonzerőt jelent a csendre vágyó turistáknak. A Vörös Mocsár természetvédelmi terület festői szépségű tájain például túrázásra, lovaglásra, kocsikázásra és természetfotózásra van lehetőség. Ma már egyébként a két vendégház a nemrégiben indított – Kecskemét környékétől egészen Szerbiáig tartó – két lovastúra-útvonal hivatalos pihenőhelyének számít.

kiskastely1- A Kiskastély amolyan családi gazdaságként is szolgál, és nagyon népszerű a gyerekek körében is – mondja a „gazdaasszony". – A nagy udvarban lovak, kecskék, juhok, szárnyasok, tehenek, disznók, kutya, macska élik mindennapjaikat. Az állatokat természetes környezetükben ismerhetik meg a vendégek, állatsimogatásra is van lehetőségük, igény szerint pedig az etetésbe és a kecskefejésbe is bekapcsolódhatnak.

Marika néni – aki a Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület egyik alelnöke – büszkén sorolja egyéb, a vendégházaikban kínált szolgáltatásaikat. A vidéki életmód bemutatásának jegyében az érdeklődő vendégek megismerhetik például dédanyáink praktikáit a szappanfőzéstől és a sajtkészítéstől a lekvárok befőzésén át éppen a kemencés lángos sütéséig, vagy a tésztakészítésig. S ha már a gasztronómia is szóba került, a helyi sajátosságok sem maradhatnak ki a felsorolásból.

kiskastely2- A Kiskastély alagsorában a családias hangulatú borospince is vendégeink kikapcsolódását, szórakozását szolgálja – mondja. – Nagyobb csoport részére egy helyi gazdánál tartott borkóstoló alkalmával – térítés ellenében – magyaros ételeket készíthetünk helyi alapanyagokból. Vendégházunk alkalmas családi ünnepek, konferenciák, céges rendezvények lebonyolítására is, a vendégházak kertjeiben pedig természetesen bográcsozni és grillezni is lehet.

Nem véletlen, hogy a két vendégház a horgászok és vadászok körében is népszerű, a Keszeg-tó halállománya pedig kínálja magát a pecásoknak. Mivel nemes halak nincsenek benne, horgász engedély sem szükséges a gyönyörű keszegek, kárászok, csukák és törpeharcsák kifogására, de a tóparti napozás is nyugalmas időtöltést rejt magában. Szintén nem kell hatósági engedély a vadak megfigyeléséhez – melyekből bőséggel akad a környéken –, de a vadászok csak érvényes okmányokkal indulhatnak útnak: a vendégházak igény esetén megszervezik a vadászatot!

kiskastely5Mindaz a lendület, amivel dr. Márin Istvánné mindezeket elmeséli, megerősítenek abban, hogy semmi sincs későn, történetesen hetvenévesen falusi vendéglátónak lenni. Azt már búcsúzóul ő fűzi hozzá, hogy mindez csak csapatmunkával lehetséges, amikor összefog helyi termelő, szállásadó, más turisztikai szolgáltató és szervezet. Ilyen viszonyok közepette várja ő mindig szeretettel a vendégeket, hogy azok a legjobban érezzék magukat Kiscsalán.

További információk a vendégházak honlapján itt.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek