Családtagnak számítanak a vándorok a Juhász-házaspár bakonybéli vendégházaiban

29 jún. 2014 Vaskor István

Ha az ember keresne, talán akkor sem találna nyugodtabb, meghittebb, szerethetőbb vendégfogadókat a bakonybéli Juhász- és Pál Házaknál. De vajon miért?

juhaszhaz1A Bakony szívében, a zirci járásban elterülő Bakonybél a hegyég szívében, annak legmagasabb hegyei között, gyönyörű völgykatlanban fekszik. A falut a csodálatos természeti környezet és gazdag helytörténeti és szakrális értékei tették kedvelt kiránduló- és pihenőhellyé. S hogy a turisták akár több napon át élvezhessék e testnek és léleknek is lenyűgöző világot, a Juhász-házaspár két vendégháza, az egymás szomszédságában lévő Juhász Ház és Pál Ház nyújt segítséget. Aki itt megszáll, bizonyára nem csupán Bakonybél szerelmese, hanem Juhászék visszatérő vendégei között találja magát.

- Úgy szoktuk mondani, hogy Bakonybélt a Jóisten jó kedvében teremtette – mondja a férj, Juhász Péter. - Ez itt maga a megtestesült csend völgye, csodálatos fekvésével és mikroklímájával. A természetet kedvelők számára számtalan forrás, rejtélyes szurdok, sziklás ormok és barlangok teszik változatossá a tájat, kellemes kirándulási, túrázási lehetőséget biztosítva a vendégeknek. A falu az Öreg-Bakony ékköve: a kristálytiszta levegő, a völgykatlan jellegzetesen aromás klímája, a hegycsúcsok panorámája, a gazdag növény- és állatvilág mind az idelátogató természetjárók örömét szolgálják.

juhaszhaz4S valóban! A környék számtalan túralehetőséget kínál, s ezt a Juhász és Pál Ház is jó szívvel ajánlja vendégeinek. Túravezetőkkel barangolható be a szemet gyönyörködtető táj szinte minden zuga, rövidebb-hosszabb sétákon ismerhetik meg a csend szerelmesei a természeti szépségeket a Borostyán-kúttól a Kőris-hegy csúcsán át a Kertes-kői szurdokig. Ugyanakkor a kistérség településeinek számos programjai is kellemes és hasznos időtöltést nyújtanak egész éven át.

- Vajon mi motiválta a házaspárt, hogy falusi vendéglátóként járuljon hozzá a Bakony, Bakonybél népszerűsítéséhez?
- Saját erőből „építkeztünk”, csaknem nyugdíjasként – veszi át a szót a feleség, Juhász Péterné Zsuzsa. – Vágyva a csendre, nyugalomra, tisztaságra, madárcsicsergésre elvonultunk a  hosszú évtizedek  pörgős világából. Bakonybél erre a legideálisabb hely. Vendégházainkat úgy alakítottuk ki, hogy azok a pihenni vágyók minden igényét kielégítse, s ahová mindig szívesen tér be a látogató. A házakat körülölelő nagy kertjeink, benne a grillező és bográcsoló helyekkel, a grillkemencével, a gyermekeknek fából kialakított játszótérrel, homokozóval, pingpongozási és lengőtekézési lehetőségekkel, hintaággyal ideális kikapcsolódást biztosítanak a hozzánk betérőknek, jöjjenek akár egy hét végére, vagy hosszabb időszakra. Bármikor is jönnek – hiszen egész évben nyitva tartunk – az érkezőknek köszöntőként dukál egy kupica saját biogyümölcsből, mesterfőző által párolt kiváló házi pálinka, és kísérőként házilag készült sajtfalat, bakonybéli bio gyümölcsből készült aszalvány és dió. 

- Milyen paraméterek jellemzik vendégházaikat?
- A Juhász Ház kétszintes épület. Földszintjén igényesen berendezett 100 m2-es lakosztály – 3 szoba, jól felszerelt konyha, étkező, zuhanyzós fürdőszoba, két WC – kínál tökéletes nyugalmat családoknak, baráti közösségeknek. A Pál Házban 10 fő befogadását biztosító, két külön bejáratú apartman – 3 szoba, fürdőszoba, az apartmanokban TV, jól felszerelt konyha, tálaló, teljes bébikomfort – található.

juhaszhaz5Az 50 nm-es ácsolt faszerkezetű fedett terasz kedvelt pihenőhelye tavasztól késő őszig  a baba- és senior vendégeknek  egyaránt.  A tágas étkező „alaphangulatát” növeli a 12 személyes mosogatógép. A biokert, az erdőre néző vadles és a fülnek oly kedves madárcsicsergés már csak amolyan ráadás a „komfortból”.

- A szállás mellett milyen egyéb szolgáltatással várják a megfáradt vándorokat?
Három napos, tematikus aktív programokat kínálunk vendégeinknek – mondja a férj. – A két konkrét ajánlat egyikében teljes kiőrlésű lisztből, kézi dagasztással készült házi kenyér sütése, túravezetéses kirándulás, helytörténeti séta, könyvkötészeti kézműves foglalkozás szerepel. Másik aktív programunk kínálata: vegetáriánus konyha – ételkészítés –  kizárólag növényi alapanyagból, döntően a ház biokertjéből, valamint különféle nehézségű túrák túravezetővel.

- Körülnézve Bakonybélen és az Önök portáin, kétség nem férhet hozzá, hogy ez itt a csend, a nyugalom szigete. Mi a titkuk, miért szeretik a vendégek a falut és Juhászékat?
- Szeretjük az embereket és talán ennek is köszönhetjük, hogy Ők is megtisztelnek bennünket azzal, hogy folyamatosan visszatérnek hozzánk – összegez Zsuzsa. –  Van olyan vendégünk, aki az idén jön hozzánk  tizenharmadszor. A valamikori 6 éves kisfiú már a kedvesét is hozza, hogy bemutathassa nekünk, mint családjuk új tagját. Nagy öröm ez számunkra, miként az is, hogy az itt töltött 10 nap vagy egy hét alatt mindig van egy este amikor  a kertben, két kapálás között megbeszéljük, mi történt az elmúlt egy év alatt. Látom, hogy mindannyiunk lelkének jót tesz, mert figyelünk egymásra. És minden évben van valami meglepetés. Két éve  például lovagvárat sütöttünk a  gyerekeknek, akik nagyon örültek, pedig már nem számítottak igazán kis gyerekeknek.

juhaszhaz2- Amolyan igazi családi idillt sugároznak a szavai…
- Mert így igaz. Amikor megérkeznek hozzánk, sokan mondják: „mintha hazajöttünk volna”. Mi tagadás, jól esik. Az elnehezült  gazdasági helyzet éveiben bezárhattunk volna, ha nincsenek hűséges vendégeink. Nagy köszönetet nekik, s persze minden új „családtagunknak”, akik a jövőben felkeresnek bennünket. Ne feledjék ugyanis, hogy Bakonybélt a Jóisten valóban jó kedvében teremtette, s ennek a csodálatos környéknek mi az egyik szószólói vagyunk. A jövőben is szeretettel várjuk vendégeinket.

További információk a  http://www.bakonybel-juhaszhaz-palhaz.hu/index.html weboldalon találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek