Év tájháza 2015: Algyő lett a győztes!

03 okt. 2015 Administrator

A zsűri döntése alapján a Csongrád megyei Algyő tájháza nyerte idén Az év tájháza szakmai versenyt - tájékoztatta az MTI-t a Magyarországi Tájházak Szövetsége pénteken.

 

 

A közlemény szerint a verseny döntőjében az algyői tájház a palóc népművészet ápolása terén példaértékű munkát végző, 50 éve alapított recski tájházzal, valamint a mezőcsáti tájházzal versengett.

 

Az algyői tájház 2001 óta működik, küldetése, hogy összegyűjtse, feldolgozza és a helyiek rendelkezésére bocsássa a még meglévő algyői értékeket, különös tekintettel a helyi halászatra, kovácsmesterségre és kosárfonásra. Emellett a tájház szerepet vállalt az iskolai néprajzi oktatásban, valamint a honismereti és hagyományőrző szakkör működésében.

 

 

Az intézményben gyakran tartanak kézműves foglalkozásokat, előadásokat és családi rendezvényeket, emellett időszaki kiállításokkal járulnak hozzá a településhez nem szorosan kötődő néprajzi ismeretek bővüléséhez.

 

A múzeumpedagógiai foglalkozásokon a gyerekek különböző korcsoportokban különféle témákkal ismerkedhetnek meg, így például a halászattal, valamint az 1930-as és az 1970-es évek algyői népéletével. Az alkalmakon a gyerekek részt vehetnek kézműves termékek gyártásában, népi ételek készítésében és gyógynövények feldolgozásában is.

 

 

A tájház 2014-ben újult meg a helyi önkormányzat 15 millió forint értékű önerős fejlesztésével, amelynek részeként a hagyományos épület helyreállítása a legmodernebb kiállítás-technika telepítésével párosult, így a tájház ma a lakásbelsőkön túl multimédiás és interaktív eszközök segítségével mutatja be a település egykori életmódját, gazdálkodását és szokáshagyományait.

 

Az év tájháza cím idei nyertesét pénteken az immáron tizenharmadik alkalommal megrendezett Magyarországi Tájházak Szövetségének országos szakmai konferenciáján hirdették ki - áll a közleményben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek