Sült cékla fűszernövényekkel és vajjal
A céklának jellegzetes íze van salátákban, s különféle vegetáriánus ételekben is. A zöldje nélkül 2 hétig eláll a hűtőben, s sülten is fogyaszthatjuk.
A főtt cékláról már mindenki hallott, de hogy őszinték legyünk magunkhoz, egyikünk sem várja túl nagy izgatottsággal az elkészítését, mert rengeteg időt vesz igénybe. A sült cékláról ugyanezt nem mondhatjuk el. A sütőlemezre minimális mennyiségű vizet kell töltenünk, hogy a zöldség mihamarabb el kezdjen gőzölögni. Párologtatás után héjazzuk meg a céklát, még akkor is, ha véres munkának tűnik.
A megpucolt céklát - amely zöldség egyébként nagyon egészséges - nagyon változatosan ízesíthetjük: vajjal, sóval, borssal, citromlével, vagy bármilyen frissen szedett fűszernövénnyel, mint például a kakukkfű vagy a bazsalikom.
Végeredményben a sült cékla rövidebb idő alatt elkészíthető, és kevesebb mocskot hagy maga után, mint a főtt lilarépáé.
Sült cékla fűszernövényekkel és vajjal
Hozzávalók (4-6 főre): 8-10 nagy fej cékla; 2 evőkanál vaj (ha nem fogyaszt tejtermékeket, akkor olívaolajjal és dióolajjal helyettesítheti); só ízlés szerint; őrölt feketebors ízlés szerint; egy nagy marék friss fűszernövény (kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem) megmosva, megszárítva, apróra vágva; 1-2 teáskanál citromlé vagy ecet
Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Tegyük a céklát egy sekély sütőedényben és öntsük rá egy bögre vizet. Fedjük le szorosan alufóliával és tegyük a sütőbe. Süssük 30-45 percig függően a céklák méreteitől. Ha megpuhultak, akkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni őket. Ezt követően vágjuk le a tetejüket és az aljukat, ha azok keményebbek maradtak, majd szeleteljük fel tetszésünk szerint. Végül, de nem utolsó sorban szórjuk meg a fűszernövényekkel, vajjal, sóval és borssal, öntsük le citromlével vagy ecettel. Tálalni melegen vagy szobahőmérsékleten ajánlott.
Ha kipróbáltad, akkor oszd meg velünk véleményed a receptről hozzászólásban!
Forrás: Care2.com