A gyógynövény a lábunk előtt hever, csak le kellene hajolnunk érte
Négy ország – köztük Magyarország – kutatói dolgoznak egy uniós nemzetközi program keretében a gyógynövények egységes rendszerbe történő modelljén.
Bodzabogyóból lekvár, csalánlevélből tea, orbáncfűből szappan? Romantikusan hangzik, de megvalósítható. Ugyanígy a natúr dióolaj, ami kiváló salátaöntet, értékes telítetlen zsírsav tartalommal vagy az illóolajos virágokkal, levelekkel töltött, alvást segítő párnácska – ebben gondolkodik most a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke.
Mindezek a termékek természetes élőhelyükön gyűjtött, „vadon termő” növények felhasználásával készülhetnek. Korlátozó tényező lehet azonban a technológia és a szaktudás rendelkezésre állása mindehhez. Az Európai Unió támogatásával indult Traditional and Wild című projekt éppen ezeket a fókuszterületeket célozta meg. Magyarország mellett Lengyelország, Csehország és Szlovénia kutatói dolgoznak azon, hogy összegyűjtsék és rendszerezzék a vadon élő növényekkel kapcsolatos népi hagyományokat, értékes ismereteket és gyakorlati megoldásokat. A program végére a résztvevő szervezetek olyan modellt dolgoznak ki, amely a természettel kapcsolatos hagyományok megőrzését és továbbadását mutatja be, és egyben a vadon élő növények ökológiailag fenntartható gyűjtési és feldolgozási módját megismertetve megélhetési alternatívát ad az alacsony foglalkoztatású területek lakóinak.
„A gyógynövény a lábunk előtt hever, csak le kellene hajolnunk érte” – visszhangzott az utóbbi időszakban gyakran a hazai sajtóban Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnökének mondata. Szomorú ellentmondás azonban, hogy a gyűjtés mára mégis jelentősen visszaesett, pedig közben a gyógynövényekből készült termékek iránt folyamatosan nő a kereslet. Zámboriné dr. Németh Éva a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények tanszékének vezetője szerint ennek számos oka van: a jogszabályi környezet bizonytalansága, az infrastruktúra és a felvásárlás szervezetlensége, a szakmailag magas szinten álló helyi koordinátorok hiánya, s mindezt tetézi az olcsó import alapanyag beáramlása. A mai minőségi követelményeknek megfelelő élelmiszerek, étrend-kiegészítők és tradicionális növényi gyógyszerek előállításához az egész vertikumot újjá kell szervezni. „Reményeink szerint ezt szolgálja a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács közelmúltban aláírt stratégiai együttműködése a Belügyminisztériummal illetve a Vidékfejlesztési Minisztériummal” – tette hozzá.
„Az emberek mintegy fele kevésnek tartja a növényekkel kapcsolatos ismereteit, ugyanakkor többségükben nyitottak az ilyen információkra” – állítja Radácsi Péter projektmenedzser az általuk lefolytatott széleskörű közvélemény-kutatás alapján. „Kiemelkedő fontosságú tehát a képzés, hiszen tapasztalhattuk, hogy a vadon termő növényekkel kapcsolatos úgynevezett „hagyományos” tudás mára gyakorlatilag elveszett a közép-európai régióban. Tananyagaink hat nyelven a gyűjtők és érdeklődők oktatását szolgálják.”
A Gyógy- és Aromanövények Tanszék közvetlenül is folytat gyógynövény-ismereti oktatást. Naprakész, megbízható forrásból származó, gyakorlatban is hasznosítható információk szerezhetők a szakirányú továbbképzés keretein belül, szakterületükön nemzetközileg is elismert oktatók előadásában.
Forrás: elelmiszer.hu