Nem károsak az egészségre a margarinok
„Károsíthatják-e a margarinok az egészséget?” cikkünk kapcsán az alábbi helyreigazítási kérelem érkezett az Unilever H.a.M. kommunikációs ügynökségétől.
"A VIPR Kommunikációs ügynökségtől fordulok Önhöz egy kéréssel, amely az Unilever H.a.M. programjának kommunikációját szervezi. Ez a program a zsírokról és azon belül is margarinokról szól, azok élettani hatásaival foglalkozik. A célja, hogy eloszlassuk a szakmában és az emberekben élő, margarinokkal kapcsolatos tévhiteket. A program során már több éve együtt dolgozunk a Házi Gyermekorvosok Egyesületével, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével, a Magyar Védőnők Egyesületével, valamint a Magyar Természetgyógyászok Szövetségével is.
A közelmúltban a sokszinuvidek.hu oldalon megjelent egy cikk, (Károsíthatják-e a margarinok az egészséget? - címmel), amely valótlan és a valósággal nem egyező állításokat tartalmaz a margarinnal kapcsolatban.
Ehhez kapcsolódva helyesbítési kérelemmel fordulunk a szerkesztőséghez, ugyanis a jó minőségű margarinokat ma már a modern gyártási technológiájuk révén nem hidrogénezett növényi olajból készítik. A házilag kikevert margarin és az "iparilag" előállított margarinok fő összetevői többek között: növényi olajok, pálmazsír (ami szobahőmérsékleten is szilárd, ezért nincs szükség a hidrogénezés technológiájára) és/vagy kókuszzsír. Az előbb említett technológia alkalmazásával a jó minőségű margarinok transzzsírsavtartalma minimális (az Unilever margarinjainak transzzsírsavtartalma 0.5% alatti, ami messze megfelel a Egészségügyi Világszervezet /WHO előírásainak."
VIPR Kommunikációs Ügynökség