Farkasok a Bükkben, barnamedvék a Cserhátban

30 szept. 2013 Vaskor István

Az utóbbi években megjelentek a nagyragadozók Észak-Magyarországon. A Bükk-hegységben farkasokat, az Ipoly-mentén barnamedvét észleltek a szakemberek.

farkas2Egyértelmű nyomok árulkodnak a Bükki Nemzeti Parkban arról, hogy hosszú évek után ismét szabadon születtek farkaskölykökírja a hvg.hu. "A megfigyelések alapján itt élő és állandósult családról beszélhetünk" – nyilatkozta a portálnak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakembere. Gombkötő Péter szerint ezek az állatok mintegy ötszáz négyzetkilométernyi területen mozognak, akár az országhatárokon át is kijelölhetik territóriumukat, ezért nehéz pontosan meghatározni a számukat.

Farkas időszakos felbukkanását valószínűsítették már a Heves-Borsodi-dombság erdőségeiben, amit azonban a faj feltehetően összeköttetési útként használ a szlovákiai állomány irányába. Az viszont biztos, hogy a Bükk-hegység nyugati részén és annak hegylábi lefutásain rendszeresen észlelhető egy farkas család. Az ő jelenlétük nemrég állandósult. Gombkötő Péter és kollégái állítják, a teljes hazai farkas állomány még biztosan nem éri el a tíz egyedet, ami például a szlovákiai populációhoz mérten szinte észrevehetetlenül kis számnak tekinthető. A ragadozók aktivitása amúgy egyre növekszik a Bükki Nemzeti Park területén, amit jól mutat, hogy 2013-ban már többször is észlelték a jelenlétüket.

 Egy tapasztalt vadász szerint a farkasok jelenléte nem jelent különleges veszélyhelyzetet, hiszen a szomszédos országokból sem érkeznek hírek arról, hogy emberre támadnának. A jövőben viszont tartózkodni kell attól, hogy a látogatott kirándulóhelyeken ételmaradékot hagyjunk hátra, hogy azzal se csábítsuk közelünkbe az állatot. Ha mégis felbukkanna, maradjunk csendben, amíg nem távozik.

medve2Idén februárban a hóban hagyott nyomok alapján bebizonyosodott, hogy Balassagyarmat környékén egy európai barnamedve tölti a telet. A híradások arról szóltak, hogy ez az állat nem alszik téli álmot, valószínűleg a szlovákiai vaddisznóhajtásokkal járó zavarás riasztotta el eredeti élőhelyéről.

Szakemberek szerint egyébként lényegesen nagyobb a szlovákiai medveállomány, mint azt az állománybecslések alapján feltételezik. Az állomány gyarapodása miatt szűkké válnak az élőhelyek, emiatt kóboroknak át Magyarországra a fiatal barnamedvék. Félni nem kell tőlük, de azért a találkozást jobb elkerülni.
Az 1990-es évek elejétől Pest és Nógrád határán, a Börzsönyben többször figyeltek meg barnamedvét, 1995-ben Ipolytarnócon bizonyosodott be rövid idejű tartózkodása. A szomszédos szlovákiai területen, Losoncon le egy fiatal példányt egy lakótelepen, ugyanekkor az Ipoly-völgyben is felbukkant két barnamedve.

Jöhetnek a medvék Nógrád megyébe – mondták a napokban a szlovák vadásztársaságok képviselői a Kulcsárpress Sajtóirodának. A szakemberek szerint a medvék Őrhalom, Balassagyarmat és Szügy térségében fordulhatnak elő, arrafelé ugyanis kedvező erdős területet találhatnak maguknak. A magas medveszámot az Alacsony-Tátrában a szlovák vadászok regisztrálták, ők jelezték magyar kollégáiknak, hogy az állomány csekély része átkelhet az Ipoly folyón és a Cserhát, illetve a Bükk erdeibe vetheti be magát. Szlovákiában már a szabadon legelő szarvasmarhákat is megtámadják a medvék. Minderről videófelvételek is készültek, bizonyítva, hogy a szűkös területen az élelem megszerzését már ragadozó módon oldják meg az éhes vadállatok.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek