Nem szaporodtak túl a medvék a Magas-Tátrában

07 ápr. 2013 Starovic Tibor

medve2A korábbi évekhez képest nagyobb, de semmiképpen sem nevezhető túlszaporodottnak a medveállomány Szlovákia legmagasabb hegységében a Magas-Tátrában. 

A barnamedvék állományáról országos szinten csak becslések léteznek, egyes források szerint számuk néhány százra tehető, más források 800-at említenek. A becsült adatok jellemzője, hogy a vadásztársaságok rendszerint jelentősen nagyobb állományt emlegetnek, mint az állatvédők. Az igazsághoz alighanem Erik Baláz ökológus és a barnamedve egyik szlovákiai szakértője áll a legközelebb, ő azt mondja: tulajdonképpen senki sem tudja mennyi barnamedve él az országban.

Ha országos szinten nem is, a Magas-Tátra viszonylatában már pontosabb adatok állnak rendelkezésre a medveállományról. Itt ugyanis a tavaly egy hosszú távú, több különböző módszert, köztük fotócsapdákat és műholdas technológiát is használó állománytérképezési projekt során a TANAP alkalmazottai és segítőik 134 barnamedvét számoltak össze a nemzeti park hatáskörébe tartozó területeken. Ezek közül körülbelül százra tehető azoknak a példányoknak a száma, amelyek tartósan a nemzeti park területén élnek.

Stefan Majko, a TANAP igazgatója szerint ugyan el kell ismerni, hogy ma nagyobb a barnamedve-populáció mint korábban, de ez távolról sem teszi indokolttá, hogy bárki is a medvék túlszaporodásáról beszéljen és erre hivatkozva, kilövések engedélyeztetésével próbálja csökkenteni az állományt. „Egy adott területen csak annyi medve él, amennyit a terület el tud tartani. A medvék számát a természetes fejlődés szabályozza: amikor ideálisak a körülmények, akkor szaporodnak, ugyanúgy csökkenhet is a számuk, ha egy rosszabb év jön” - magyarázta Majko, hozzátéve: amíg a medvék alapvető módon nem keserítik a környéken élők életét, semmi sem indokolja a létszám mesterséges csökkentését.

medve1Ezzel ellentétes nézetet vall a nemzeti park közelében lévő számos település önkormányzata. Ők azzal érvelnek, hogy gyakoribbak lettek azok az esetek, amikor a medvék „kukázni” járnak az erdő közeli településekre. A probléma orvoslására ugyan az állami természetvédelmi hatóság elektromos védőkerítéseket ajánlott fel, ezeket azonban többen nem hajlandóak használni, mert magasnak tartják azok fenntartási költségeit.

A medvék vadászatának engedélyezése mellett kardoskodnak a vadásztársaságok, amelyek a jelenleginél több kilövési engedélyt szeretnének. Az elmúlt időszakban átlagosan évi több mint száz barnamedvére beadott kilövési kérvényt tartott számon a környezetvédelmi tárca. Két éve 5 medvét lőttek le engedéllyel, tavaly viszont már több mint tízet.

A jelenlegi Szlovákia területén a barnamedve-állomány a múlt század harmincas éveiben a kihalás szélére került. A Magas-Tátrában a második világháborút követően alig néhány példány élt. A kis híján kihalt ragadozó sorsa a hetvenes években fordult jóra – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek