Rostos élelmiszerekkel tovább élhetünk
A rostanyagok fontos részei az egészséges táplálkozásnak. Az egészséget támogatják, valamint a rostban gazdag táplálkozás az életet is meghosszabbítja.
Egy felnőttnek napi 30 gramm rostot kell magához vennie, hogy annak egészségmegőrző hatásaiból profitáljon.
Növényi energia
A rostanyagok kizárólag a gabonák, hüvelyesek, diófélék, gyümölcsök és zöldségek sejtfalaiban és héjszövetében találhatók meg. Tehát ahhoz, hogy jobban támogassuk saját egészségünket, a tányérunkon gyakrabban szerepeljenek növényi eredetű élelmek, és ritkábban felvágottak, tojás, sajt és tej. A gabonatermékek különösen értékes rostforrások.
Csempésszük tányérunkra a rostot!
A pelyvás barna rizs vagy a szürke színű teljes kiőrlésű tészta azonban nem mindenkinek jön be. Egyszerű eszközökkel mégis növelhetjük a rosttartalmat anélkül, hogy csorba esne az ízben. A rozsliszt majdnem háromszoros rostanyagot tartalmaz, bátran használjuk búzaliszttel keverve. Aki otthon süt kenyeret, a fehér liszt felét helyettesítheti teljes kiőrlésű liszttel. Hogy ízben és kinézetre is megfelelő eredményt érjenek el, az otthon sütőknek figyelniük kell az elegendő folyadék hozzáadására. Egy 50%-os teljes kiőrlésű lisztes aránynál például ez azt jelenti, hogy 15-20% folyadékot kell hozzáadni. A gabonatermékek mellett a gyümölcsök és zöldségek is jó rostforrások. Mivel sok vizet tartalmaznak, ez a friss élelem mindjárt duplán egészséges.
Lépésről lépésre szokjunk hozzá!
Mindenesetre, ha eddig csak ritkán szerepelt az étrendünkben teljes kiőrlésű kenyér, hüvelyes vagy saláta, akkor lassan szoktassuk a szervezetünket a rostanyagokhoz, mert az emészthetetlen alkotóelemek közül sokat lebontanak a vastagbélben lévő baktériumok. Ennek során gázok keletkeznek, amelyek kellemetlen felfúvódásokhoz vezethetnek. Az alapos rágás és a sok folyadék fogyasztása csökkenthetik ezeket a kezdeti emésztési problémákat.
Forrás: impulsermagazin.com
Teljes kiőrlésű kenyér sütése házilag
Én általában kb. 1,5-1,6 kg lisztet keverek teljes kiőrlésű és kenyérlisztből, mert ebből lesz 3 darab kb. 70 dekás szép kenyér, ami a nagy tepsibe belefér. Ehhez adok - ízlés szerint - egy csapott/púpos evőkanál magyar kősót. Az 5 dkg élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsolom és 1 teáskanál mézet adok hozzá, ez kb. 5-10 perc alatt beindul, elkezd pezsegni.
A liszthez hozzáöntöm a 2 dl élesztős vizet és apránként kb. 7 dl langyos vizet, miközben egy fakanállal keverem, hogy ne legyek tiszta csiríz. Mikor már kézzel is gyúrható, akkor abban a nagy lábosban vagy műanyag edényben tovább gyúrom és ha már összeállt golyóvá és a kenyértészta kezemről leszedte a tészta nagy részét, akkor kiemelem egy belisztezett gyúródeszkára és ott folytatom a gyúrást még vagy 5 percig. Mindig szórok alá lisztet és rá is, hogy ne ragadjon le vagy a kezemre. Eddig tehát eltelt kemény 10 perc.
Itt már 3 felé is lehet vágni a kenyértésztát, és így sokkal könnyebb lesz gyúrni. Szerintem a hosszúkás, bagett jellegű kenyerek jobban át tudnak sülni és pont belefér 3 darab a tepsibe is, plusz még könnyebben szeletelhetőek is később. De a hagyományos kenyérforma is kiváló megoldás.
Kelés, sütés
Én kb. 1 órát hagyom kelni, majd még egyszer átgyúrom, formázom és még 1 órát hagyom kelni. Ezek után előmelegített sütőbe rakom és 20 percig 220 fokon (tehát magas hőfokon, akinek nincsen hőmérője), majd kb. 30 percig alacsonyabb hőmérsékletet sütöm. Néha meg lehet kopoktatni és ha kongó hangot hallat, akkor már jó. Először nagyon kemény a héja, de ez később megpuhul, ahogy a hűlő kenyérből a kiáramló pára átáramlik rajta. 3 db 70 dekás kenyerem lett így, amiből 1-2 darabot le is lehet fagyasztani, de ha gyorsan eszi a család, akkor azt se muszáj, mert ez a kenyér nem szárad ám ki 1 nap alatt, mint a bolti kenyérutánzatok. Kb 1 hétig bírja, hogy még élvezhető legyen. Mi lefagyasztunk 1-2 darabot általában.
Forrás: jómagyar.hu