Félre a gyógyszerekkel, szezámmagot az asztalra
A szezámmag az emberiség által elsők között megismert olajmag. Sokan használják ízesítésre, de gyógyító hatásokkal is rendelkezik a természet kincse.
Az olajos magvak általános tulajdonsága, hogy tele vannak Omega-6 zsírsavakkal, fenolos antioxidánsokkal, vitaminokkal és élelmi rostokkal.
A szezámot legfőképpen Ázsiában, kifejezetten Burmában, Kínában és Indiában termesztik. Szintén ez az egyik fő exportterméke az afrikai Nigériának, Szudánnak és Etiópiának is.
A növény jó vízelvezetésű homokos talajt kíván, s leginkább trópusi környezetben él meg. Körülbelül öt méter magasra nő és rózsaszín-fehér gyűszűvirágokat hoz. A hüvelyek ezt követően jelennek meg a fán, melyek fajtától függően lehetnek feketék, barnák, vagy épp fehérek. Egy tok körülbelül 3-5 centiméter hosszú, s legalább száz darab magot rejt magában, melyek kicsik és összenyomottak, ízük pedig a mogyoróéra hasonlít.
A szezámmag egészségügyi előnyei
-
A ropogós mag az egészséges élelmiszerek kategóriájába tartozik. 100 gramm 573 kalóriát biztosít szervezetünknek. Ugyan ez a kalóriatartalom nagyrészt zsírokból tevődik össze, mégis találni benne ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat is.
-
Különösen gazdag telítetlen zsír- és olajsavban, amely anyagok a koleszterinszint helyreállításáért felelősek. Kutatások arra utalnak, hogy a telítetlen zsírsavú ételek megelőzik a koszorúér-betegséget és a stroke-ot is. Nem véletlen, hogy a mediterránon élő lakosok kevesebbet küzdenek efféle problémákkal, mint a bármely más országban élők.
-
Szintén értékes forrásai a fehérjéknek is. Jó minőségű aminosavat hordoznak magukban, ami nélkülözhetetlen a gyermekek számára. 100 gramm 18 gramm fehérjét tartalmaz, ami több mint harminc százaléka a napi ajánlott bevitelnek.
-
Vitaminokban dús: B-komplex vitaminokból, niacinból, folsavból, tiaminból és riboflavinból sem szenved hiányt. 100 gramm szezám a 25 százalékát fedezi a napi ajánlott folsav bevitelnek.
-
A kalcium, a vas, a cink, a magnézium, a szelén és a réz különösképpen koncentrálódnak a szezámban. A csontrendszer éppen maradásában, a vörösvértestek és a hormontermelésben, sőt a szív- és vázizom egészségének megőrzésében is fontos szerepük van a fent említett ásványi anyagoknak.
-
Kiválasztása és tárolása
A szezámmag az egész év során kapható az üzletekben. Lehet kapni egészben, tisztítottan és levegőn szárított formában is. Több színben is lehet kapni fajtától függően. Légmentes csomagolásban tároljuk, így elkerülhetjük a mag megavasodását. Otthon tegyük hűvös, sötét helyre. A magok általában néhány hónapig őrzik meg frissességüket. Mindenképp kerüljük, a régi, kellemetlen szagú magokat.
Konyhai használata
A szezámmag kellemes diós-mogyorós ízű. Ha pár percig lassú lángon pörköljük, akkor íze még pikánsabb lesz.
A száraz magokat pirítóssal, keksszel, kenyérrel, salátákkal és sült krumplival is keverhetjük. Desszertekhez is nyugodtan használjuk fel, hisz fagylalthoz, süteményekhez is jól szuperál. Továbbá készíthetünk vele egy-egy ázsiai ínyencséget, melyeknek receptjét a világháló bármely keresőjében könnyen elérhetőek. Indiában a magokat általában valamilyen növényi olajjal keverik, majd az ízletes masszát ezt követően számos étel elkészítésekor felhasználják.
Széles körben használják Európa-szerte margarinkészítéshez is.
Biztonság
A szezámmag-allergia egyfajta túlérzékenységi reakció egyes embereknél. A reakciók közé tartozik a csalánkiütés, bőrgyulladás és viszketés. Ritkán előfordulhat, hogy a betegség tünetei súlyosabbak, mint például hányás, hasi fájdalom, duzzadt ajkak és torok – ami légzési nehézséghez vezethet.