Félre a gyógyszerekkel, szezámmagot az asztalra

16 okt. 2015 Vaskor Máté

A szezámmag az emberiség által elsők között megismert olajmag. Sokan használják ízesítésre, de gyógyító hatásokkal is rendelkezik a természet kincse.

 

 

Az olajos magvak általános tulajdonsága, hogy tele vannak Omega-6 zsírsavakkal, fenolos antioxidánsokkal, vitaminokkal és élelmi rostokkal.

A szezámot legfőképpen Ázsiában, kifejezetten Burmában, Kínában és Indiában termesztik. Szintén ez az egyik fő exportterméke az afrikai Nigériának, Szudánnak és Etiópiának is.

A növény jó vízelvezetésű homokos talajt kíván, s leginkább trópusi környezetben él meg. Körülbelül öt méter magasra nő és rózsaszín-fehér gyűszűvirágokat hoz. A hüvelyek ezt követően jelennek meg a fán, melyek fajtától függően lehetnek feketék, barnák, vagy épp fehérek. Egy tok körülbelül 3-5 centiméter hosszú, s legalább száz darab magot rejt magában, melyek kicsik és összenyomottak, ízük pedig a mogyoróéra hasonlít.

 

A szezámmag egészségügyi előnyei

  • A ropogós mag az egészséges élelmiszerek kategóriájába tartozik. 100 gramm 573 kalóriát biztosít szervezetünknek. Ugyan ez a kalóriatartalom nagyrészt zsírokból tevődik össze, mégis találni benne ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat is.

  • Különösen gazdag telítetlen zsír- és olajsavban, amely anyagok a koleszterinszint helyreállításáért felelősek. Kutatások arra utalnak, hogy a telítetlen zsírsavú ételek megelőzik a koszorúér-betegséget és a stroke-ot is. Nem véletlen, hogy a mediterránon élő lakosok kevesebbet küzdenek efféle problémákkal, mint a bármely más országban élők.

  • Szintén értékes forrásai a fehérjéknek is. Jó minőségű aminosavat hordoznak magukban, ami nélkülözhetetlen a gyermekek számára. 100 gramm 18 gramm fehérjét tartalmaz, ami több mint harminc százaléka a napi ajánlott bevitelnek.

  • Vitaminokban dús: B-komplex vitaminokból, niacinból, folsavból, tiaminból és riboflavinból sem szenved hiányt. 100 gramm szezám a 25 százalékát fedezi a napi ajánlott folsav bevitelnek.

  • A kalcium, a vas, a cink, a magnézium, a szelén és a réz különösképpen koncentrálódnak a szezámban. A csontrendszer éppen maradásában, a vörösvértestek és a hormontermelésben, sőt a szív- és vázizom egészségének megőrzésében is fontos szerepük van a fent említett ásványi anyagoknak.

  •  

Kiválasztása és tárolása

A szezámmag az egész év során kapható az üzletekben. Lehet kapni egészben, tisztítottan és levegőn szárított formában is. Több színben is lehet kapni fajtától függően. Légmentes csomagolásban tároljuk, így elkerülhetjük a mag megavasodását. Otthon tegyük hűvös, sötét helyre. A magok általában néhány hónapig őrzik meg frissességüket. Mindenképp kerüljük, a régi, kellemetlen szagú magokat.

 

Konyhai használata

A szezámmag kellemes diós-mogyorós ízű. Ha pár percig lassú lángon pörköljük, akkor íze még pikánsabb lesz.

A száraz magokat pirítóssal, keksszel, kenyérrel, salátákkal és sült krumplival is keverhetjük. Desszertekhez is nyugodtan használjuk fel, hisz fagylalthoz, süteményekhez is jól szuperál. Továbbá készíthetünk vele egy-egy ázsiai ínyencséget, melyeknek receptjét a világháló bármely keresőjében könnyen elérhetőek. Indiában a magokat általában valamilyen növényi olajjal keverik, majd az ízletes masszát ezt követően számos étel elkészítésekor felhasználják.

Széles körben használják Európa-szerte margarinkészítéshez is.

 

Biztonság

A szezámmag-allergia egyfajta túlérzékenységi reakció egyes embereknél. A reakciók közé tartozik a csalánkiütés, bőrgyulladás és viszketés. Ritkán előfordulhat, hogy a betegség tünetei súlyosabbak, mint például hányás, hasi fájdalom, duzzadt ajkak és torok – ami légzési nehézséghez vezethet.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek