Megtermelik maguknak a betevőt Csóron
3600 négyzetméter – közmunkások foglalkoztatásával - bérelt földön gazdálkodik a csóri önkormányzat, mert van igény a helyben megtermelt zöldségre.
Sárszentmihályi tulajdonos csór-iszkai szőlőhegyi birtokán folyik az önkormányzati zöldségtermesztés. Azért itt, hogy a tulajdonost se érje kár a parlagon hagyásért, meg Csór is jól járjon. A helyi önkormányzat kísérleti programjában most 3600 négyzetméteren fordul lassan termőre a paradicsom, az uborka, a krumpli, a hagymák és a zöldbab.
– Több oka volt, hogy belekezdtünk – magyarázza Csete Krisztián polgármester, aki minden nap kimegy a „gazda szemével hizlalni a jószágot”.
- Először is látni akartuk, elbírunk-e egy ilyen feladattal. Úgy tűnik, igen. Másrészt fel akartuk mérni, mire van igény helyben – erre is megkaptuk a választ azzal, hogy folyamatosan, naponta jönnek a jelzések a lakosoktól: kinek krumpli, kinek zöldbab, vagy karalábé kell, előbb-utóbb mindenre találunk helyben vevőt.
A vulkáni anyaggal kevert termékeny talajra kútból és vezetékből is hoz ide vizet az önkormányzat – az ültetvény alatt a földnek mindig nedvesnek kell lennie. A három, állam által támogatott bérű, előtte tartós munkanélküli közhasznú munkás (hamarosan még két embert vesznek fel melléjük) éppen gyomlál, aztán kapálnak. A megtermelt zöldséget nagybani áron adják, a csóri zöldbabnak például most 300 forint kilója, de persze mindig figyelik a piaci ármozgást is. A terményt a vásárlóknak ki is szállítják.
Mintegy száz csórit tud ellátni mostani méretével a zöldségeskert, de már tervezik a bővítést. Több földön specializálódni is lehetne, termelnének céklát, s több krumplit. A távlati terv egy hűtőház lenne.
– Nem is bevételszempontú a kezdeményezés – teszi hozzá a polgármester. – Inkább annak bizonyítása, hogy helyi erővel, szakemberi tudással igenis lehet helyben termelni – a helyi emberek asztalára.
Forrás: fmh.hu