Zöldség, gyümölcs - miből, mennyit?

01 aug. 2014 Administrator

 

 Szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez  napi 450 gramm zöldségre és gyümölcsre van szüksége. Napi öt,  kis adag ajánlott. Ti mennyit fogyasztotok?

mibolcimjoVégre egy táplálékcsoport, melynek fogyasztását, a csonthéjas gyümölcsök kivételével, nem kell korlátozni!

A zöldségek és a gyümölcsök az egészséges étrend alappillérei minden életkorban.

  1. A friss, lédús gyümölcsök legnagyobb része (75-90%) víz. Energiatartalmuk ezért alacsony, szénhidrát tartalmuk (glukóz, fruktóz, répacukor, élelmi rostok) 2-25% között változik. Fehérjetartalmuk mindössze 0,1-1,5%, zsírtartalmuk elhanyagolható.
  2. A gyümölcsök jelentős szerepet játszanak szervezetünk B1-, B2-, B6-, C-, K-vitamin, ezen kívül folsav és Béta-karotin, valamint kálium-, magnézium-, kalcium-, cink- és folyadékigényének kielégítésében. Antioxidánsaik előkelő helyet foglalnak el a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rosszindulatú daganatok megelőzésében.
  3. Magas élelmirost-tartalmuk miatt is nélkülözhetetlenek.
  • ilyen például a pektin, amely a belekben vizet és ebben oldott méreganyagokat, valamint koleszterint köt meg és távolít el testünkből.
  • a másik ismert és fontos élelmi rost fajta a cellulóz, amely ballasztanyagként garantálja a megfelelő bélmozgást.
  1. Száraztermésű (héjas) gyümölcsök:  mandula, mogyoró, dió, gesztenye, paradió, kesudió, pisztácia. Ezen gyümölcsök összetétele nagyban eltér a lédús gyümölcsöktől. Fő tápanyaguk olyan növényi olaj, mely nem tartalmaz koleszterint, és mennyisége a termés tömegének akár 50-60%-a is  lehet. Ennek köszönhetően energiatartalmuk igen magas. Olajaik zsírsavösszetétele az egészségre nézve nagyon kedvezők (érvédő és koleszterinszint csökkentő hatásúak). Ezek a magvak magas magnézium tartalmuk miatt jó stresszoldók; ugyanakkor oda kell figyelnünk, hogy magas tápértékük miatt napi egy maréknál ne fogyasszunk többet. Várandós kismamáknak is ajánlott, jót tesz a magzat egészségének is!
  2. A hüvelyesek tulajdonságai a zöldségféléktől igen eltérőek. A hüvelyesek csak 12-17% vizet tartalmaznak, azonban kitűnő energia és fehérje forrásnak számítanak. Fehérje tartalmuk 7-40%, szénhidrát tartalmuk 23-58%, mely főként keményítő. Egyedül zsírtartalmuk hasonló a zöldségfélékhez, 1% körüli, kivéve a szóját (21g/100g). Ezért még csak véletlenül se vegyük egy kalap alá őket a többi zöldség- és főzelékfélével!
  3. Válasszunk sötétzöld levelű zöldség- és főzelékféléket, citrusféléket, mert ezek antioxidáns tartalma a legmagasabb! Magas antioxidáns tartalmúak ezeken kívül még a következő élénk színű zöldségek és gyümölcsök, pl.:
  • narancssárga – pl. sárgabarack, sütőtök, sárgarépa
  • piros – pl. vörös szőlő, ribizli, paradicsom
  • zöld – pl. spenót, saláta, brokkoli, kelbimbó, uborka, zöldpetrezselyem, zellerzöld
  • kék – pl. áfonya, szilva, szőlő
  1. Tanácsos a zöldségfélék elkészítéséhez kíméletes ételkészítési eljárásokat alkalmazni, mint például: a párolás, kis lángon való főzés, grillezés, kuktában való rövid párolás. A zöldség- és főzelékfélék elkészítése során ízesítésre só helyett válasszunk friss vagy szárított fűszernövényeket (pl. kapor, bazsalikom, oregano, petrezselyem, kömény)!
  2. A természet csodálatosan gondoskodik arról, hogy ami egészséges, az szép is lehet. A változatosan összeállított, zöldségeket, gyümölcsöket gazdagon tartalmazó étrend színeivel, ízeivel, illatával gyönyörködteti a testet, lelket.
  3. Javasolt minden nap legalább 450 gramm zöldséget illetve gyümölcsöt elfogyasztani lehetőleg nyers formában.

mibol3Ennyit? Hogyan?

Például így:

  • Reggeli előtt 1 dl 100%-os narancslé, de még jobb a saját készítésű kubu
  • délelőtt 1 adag gyümölcs ,
  • ebédre főzelékféle, köretként párolt zöldség, friss saláta, vagy savanyúság,
  • délután 1 adag gyümölcs ,
  • vacsorához retek, uborka, paradicsom, vagy paprika.

Jó tanácsok:

  • Lehetőség szerint idény- és hazai terményeket fogyasszunk!
  • Fontos tudnunk, hogy a fejes saláta és a sárgarépa kifejezetten hajlamos a műtrágya nitrát tartalmát magában felhalmozni! Ez a vegyület a szervezetben nitritté alakulva rákkeltő hatásáról ismert, ezért amennyiben lehetőségünk van rá, figyeljünk arra, hogy az áru megbízható helyről származzon.
  • Javasolt a friss zöldséget és gyümölcsöt hűtve vagy hűvösben tárolni, a száraztermésűeket pedig hűvös, száraz helyen (diót megtörve a hosszú eltarthatóság érdekében például a fagyasztóban) raktározni és mielőbb elfogyasztani
  • A gyümölcsöket, zöldség és főzelékféléket minden esetben folyó vízben alaposan mossuk meg felhasználás előtt!

A brokkoliban lévő folsav segít a stressz csökkentésében, ráadásul jót tesz a szívnek is! A helyesen elkészített brokkoli kiváló rákellenes táplálék. Heti 3-5 adag már hatásos belőle, de csak akkor, ha jelen van a mirozináz nevű enzim. Ha ez nincs, akkor a szulforafán, a brokkoli rákmegelőző és gyulladáscsökkentő komponense nem jön létre. 2-4 perces párolás bőven elegendő, hogy mind az enzimet, mind az egyéb tápanyagokat megőrizzük! Fogyasszuk rendszeresen!

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek