Vöröshagyma az egészségért
A magyar konyhában számtalan étel főzése a vöröshagyma szeletelésével és párolásával kezdődik, de használjuk levesek és főzelékek elkészítésénél is.
Azt viszont kevesebben tudják, mi mindre jó még, így érdemes megismerni a vöröshagyma egészségre gyakorolt hatását.
Enyhíti a meghűléses panaszokat, kedvez az emésztésnek, étvágygerjesztő, gombaellenes hatású, fertőtlenítő. Segíti a szívbetegségek elleni védekezést. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Mézzel készített szirupja szénanátha, meghűlés, köhögés esetén, a szem, orr, torok és gége nyálkahártyáját érintő allergiák, gyulladások és fertőzések következményeinek enyhítésében segíti a gyógyulást. Karamellel készített teája meghűlés, influenza, köhögés ellen alkalmazható.
Ha a kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfruit lével fogyasztjuk, akkor nem érződik annyira intenzív íze. Télen a vajas kenyérre szelt vöröshagyma uzsonnára jót tesz gyereknek, felnőttnek, hiszen könnyíti a légzést, nem mellesleg nagyon jóízű.
Olvashatunk olyan esetekről is, amikor a megfázással küszködő beteg ágya mellé villára szúrt vöröshagymát helyeznek egy pohárba, s reggelre a hagyma megfeketedett, a beteg viszont jobban lett.
Forrás:hajraegeszseg.hu