Vöröshagyma az egészségért

28 márc. 2013 Administrator

voroshagymaA magyar konyhában számtalan étel főzése a vöröshagyma szeletelésével és párolásával kezdődik, de használjuk levesek és főzelékek elkészítésénél is. 

Azt viszont kevesebben tudják, mi mindre jó még, így érdemes megismerni a vöröshagyma egészségre gyakorolt hatását.

Enyhíti a meghűléses panaszokat, kedvez az emésztésnek, étvágygerjesztő, gombaellenes hatású, fertőtlenítő. Segíti a szívbetegségek elleni védekezést. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Mézzel készített szirupja szénanátha, meghűlés, köhögés esetén, a szem, orr, torok és gége nyálkahártyáját érintő allergiák, gyulladások és fertőzések következményeinek enyhítésében segíti a gyógyulást. Karamellel készített teája meghűlés, influenza, köhögés ellen alkalmazható.

Ha a kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfruit lével fogyasztjuk, akkor nem érződik annyira intenzív íze. Télen a vajas kenyérre szelt vöröshagyma uzsonnára jót tesz gyereknek, felnőttnek, hiszen könnyíti a légzést, nem mellesleg nagyon jóízű.

Olvashatunk olyan esetekről is, amikor a megfázással küszködő beteg ágya mellé villára szúrt vöröshagymát helyeznek egy pohárba, s reggelre a hagyma megfeketedett, a beteg viszont jobban lett.

Forrás:hajraegeszseg.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek