Vigyázat: a vasárnap nem munkanap

25 máj. 2013 Vaskor Máté

vasarnapfozesA vasárnapod az egész napos takarításból és a következő héttől való aggódásból áll? Felejtsd el! A hét utolsó napján töltődj fel, és pihend ki magad!
A vasárnapi pihenés a vidéki élet egyik alapelve. Az évszázadok során a vidéki népesség egy olyan rendszert alakított ki, melyben a hatnapos hajszát 24 óra teljes kikapcsolódás váltotta fel. A fárasztó, a földeken, vagy éppen a szövőszék mellett eltöltött hét után a család és az otthon került előtérbe.
Napjaink rohanó világában gyakran megfeledkezünk arról, hogy a vasárnap nem munkanap. Gyakran ekkorra hagyjuk a kerti munkát, vagy a takarítást. Ebben a rossz szokásunkban elveszhetünk, és robotokká válhatunk, nem érzékelhetjük a munkanapok és a pihenőnapok közti különbséget.
Íme, néhány tipp, hogyan is tehetnéd felemelővé a hét vége zárónapját.

vasarnapolvasBarátkozz! – Van egy új kollégád, vagy egy új barátod Facebook-on? Eljött az idő, hogy megismerkedj vele közelebbről. Menjetek el egy kávézóba, beszélgessetek! Így felfrissülsz, jobb lesz a hangulatod, és új barátokra tehetsz szert.

Fedezd fel önmagad! – A pihenés napján vegyél egy frissítő masszázst, iktass be egy esti könnyed naplóírást, vagy egy tudattisztító sétát, egyedül, vagy a család bármely tagjával.

Készülj egy finom ebéddel! – Nem lesz többé vasárnap déja vu érzésed, ha egy rendkívüli fogást készítesz. Keress egy receptet, amely megbolygatja te és családod ízlelőbimbóit is.

vasarnapkirandulJátssz! – Tölts meg egy kancsót finom teával, vagy limonádéval majd ülj le a családdal, vagy barátokkal a nappaliban. Kártyázzatok, társasozzatok, vagy próbáljátok ki a manapság térhódító játékok egyikét. Sok nevetés még több civakodással. Móka az élet!

Kirándulj… – Menj múzeumba, étterembe, vagy egyszerűen csak a természet lágy ölére. Mindezt megteheted családdal, barátokkal, s gyermekeiddel egyaránt. Ha új dolgokat fedeztél fel, akkor oszd meg azt ismerőseiddel – mindenkinek szüksége van az inspirációra.

…vagy maradj otthon! – A hagyományos vasárnap titka a pihenés. Lazíts és lustálkodj egy kicsit. Vagy legyél egész nap pizsamában! Miután végeztél a reggelivel, feküdj vissza az ágyba, vegyél a kezedbe egy lélekmelengető könyvet, amin aztán idővel el tudsz szunyókálni. Még szombaton tervezd meg, hogy mi lesz az ebéd, és győződj meg róla, hogy minden hozzávalót megtalálsz-e otthon. Semmi sem tökéletesebb annál, minthogy a meleg étel után a pihe-puha ágyba relaxálhatsz. Talán ez a legjobb módja a vasárnap eltöltésének.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek