Vidékre vágyott az abai füvesasszony

21 aug. 2012 Administrator

levendula1xA gyógyfüvesség kissé életmód is. Hozzátartozik a szemlélet, öltözködés, gondolkodás, értékrend. Becse Ildikóról ránézésre kiolvasható, mit képvisel.

Az alkalmi előadóteremként használatos egykori istálló ereszalján lógnak a gyógynövények. A közeli réten gyűjtötték a gyerekek, fiatalok, színes fonállal kötötték csokorba őket Becse Ildikó kert- és tájépítész mérnök iránymutatásával. Felcsút-Szúnyogpusztán, Bognár Sándorék tanyáján, a néprajzi táborban járunk az abai „füvesasszonnyal”.  Budapestről költözött Abára, vágyott vidékre.  Vértesacsán dolgozik, és ma már falusinak érzi magát. Haja kis varkocsba fonva, kék szalag ugrabugrál a végén, s népies ruha, fehér blúz rajta - etno, manapság így nevezik. Kertjében termeszt gyógy- és fűszernövényeket is, főleg fodormentát, tárkonyt, levendulát: az illatosak a kedvencei.

fuvesasszony- Mezei zsálya, cickafark, pemetefű, szöszös ökörfarkkóró, mezei zsurló, kígyószisz - sorolja az ereszalján lógó csokrok virágait. Mindegyik külön nyelvi varázslat, akár a magyar madárnevek, fafajták. 

- Az én nemzedékem igazából  már visszatanulja a gyógynövények ismeretét - magyarázza, s a kotyvasztott ázatokat, főzeteket szagolgatjuk. Ildikó a szúnyogpusztai néprajzi táborban  főbb vonalakban bemutatta a gyerekeknek,  mi mindenre jók ezek a füvek, amelyekről ma egyre több szó esik alternatív gyógymódként.

- Sportoláskor, kiránduláskor megrándult, húzódott, zúzódott inakra, ízületekre kiválóak a növények, ezt megtapasztalja, aki kipróbálja. Nem varázslat. Használhatjuk a gyógynövényeket kencékben, fürdőként, tinktúra formában, attól függően, hogyan nyertük ki belőlük a hatóanyagot - kevergeti az ízületi fájdalmakat enyhítő cickafark-menta-csalán főzetet. Befőttes üvegben várják a telet az alkoholban eltett diólevelek.  Zabszalmát is főztek, a táborozók nagyon élvezték a gyakorlati „képzést”.

- Magyarországon háromezer növényfaj él, 427-nek tulajdonítanak gyógyító hatást, ma százat, ha használunk. Van mit tanulnunk - mondja, s a közönséges-különleges mezei zsálya csokrot magához öleli

Forrás: fmh.hu

Fotó: Zsohár Melinda

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek