Vidéki kaland: traktorozik a jogász, trágyát hord az orvos

31 máj. 2012 Vaskor István

gazdaA másodjára megrendezett Vidék-Kaland programban, június 15-től harminchárom városi fiatal ismerkedik meg a vidéki élet szépségeivel és nehézségeivel.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék-Kaland Programot. Az idei évben, a tavalyi 90-nél többet, összesen 132 jelentkezőt hallgattak meg a szakemberek a kiválasztás során. A jelentkezők egyre fontosabbnak érzik azt, hogy megismerjék a mezőgazdaságban élők munkáját, motivációik között a saját gazdaság indítása mellett, a jó minőségű élelmiszert előállító, emberléptékű vidéki gazdaságok életének megismerése szerepelt leggyakrabban.

tanyavilag1A 132 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok 5 napot tölthetnek fizikai munkával egy vidéki gazdaságban. Dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható a fogadó helyszínek között.

A program célja továbbra is az, hogy a városi és a vidéki életmód közelebb kerüljön egymáshoz, a városban élő fiatalok testközelből tapasztalják meg a gazdaságban dolgozók mindennapjait. A program június 8-án egy „traktoros” tréninggel indul.

A 33 kiválasztott kalandor – akik között orvos, zenész, jogász, építészmérnök, ipari formatervező is van – június 15-e és augusztus vége között dolgozhat a programba jelentkező fiatal gazdák gazdaságaiban. Tapasztalataikról folyamatosan tájékoztatást adnak a videk-kaland.hu oldalon található blogon.

malacA program kalandorok számára ingyenes, ellátásukat, a foglalkoztatással kapcsoltban felmerülő járulékokat a fogadó gazdák vállalták magukra.

A gazdák és a kalandorok június 8-án felkészítő napon vesznek részt.

Itt a városi fiatalok elsajátíthatják a traktorvezetés és a traktorszerelés alapjait, emellett megszerezhetik a mezőgazdasági munkavégzéshez szükséges alapismereteket, valamint megkapják a kötelező munkavédelmi oktatást.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek