Vérnyomáscsökkentő sajtot „találtak”

23 máj. 2012 Matos Lajos

sajtgranapadanoMagas vérnyomás ellen egyre többen igyekeznek tabletták helyett természetes gyógyszereket szedni. Most kiderült, ezek közé sorolható egy sajtféle is. 

Csökkentette a betegek vérnyomását a Grana Padano olasz parmezán sajt beiktatása enyhén magas vérnyomásban szenvedő, ACE-gátló gyógyszereket nem szedő egyének étrendjébe egy olasz vizsgálat tanúsága szerint.

A csaknem ezer éve készített sajtnak erre a hatására még soha nem figyeltek fel. A sajtfélét a cisztercita szerzetesek kezdték készíteni. A kizárólag a Pianura Padana völgyben előállított tejterméket akár három éven keresztül érlelik és így fogyasztják. A kutatók azt figyelték meg, hogy a magas vérnyomást hatásosan csökkentő készítmény a 9-12 hónapig érlelt változat.
A kísérlet során 29 magas vérnyomásban szenvedő, de a gyári gyógyszereket visszautasító beteget vizsgáltak, akik két hónapon keresztül változatlan étkezésüket napi három deka Padano sajttal is kiegészítették. Volt még 16 hasonlóan emelkedett vérnyomású beteg is, akik ugyancsak nem szedtek tablettát, de sajtot sem kaptak - ez volt a kontrollcsoport.
A sajt hatására a vérnyomás első értéke átlag nyolc higanymilliméterrel lett kevesebb, a „per” érték pedig átlagosan hat higanymilliméterrel csökkent, a kontrollcsoport tagjaiéhoz képest – írta az MTI szakértője.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek