Vegyszerekkel kezelt kínai, kontra egészséges magyar fokhagyma

30 jún. 2012 Biszti Valéria

fokhagymax2A termelőket, a gazdaságot és környezetünket is segíthetjük azzal, ha a vegyszerekkel kezelt kínai helyett az egészséges magyar fokhagymát vásároljuk.

Korunk globalizált világában az árupiacon a távolság már nem jelent akadályt, az import termékek háttérbe szorítják a helyi árukat. Ennek következtében általános tény, hogy az üzletek polcain több a külföldi áru, mint a magyar. Országunk lakosságának igen nagy hányada az ár alapján választ két termék között, tehát ezért is sorakozik a kínai fokhagyma a nemzeti színű szalaggal átkötött magyar fokhagyma mellett.

Kína fokhagyma-nagyhatalom. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete szerint 2008-ban a világ fokhagymatermelésének 78%-át adta. Az Európai Unió tagországaiba Kínából importálják a legtöbb fokhagymát. Az Eurostat adatai alapján, 2011-ben mintegy 52,9 ezer tonnát. Magyarország ezzel szemben 5,3 tonna baktériumölő fokhagymát termel, amely a hazai termés 30-50 százalékát kitevő importtal egészül ki.

0128Látszólag több szempontból ideálisabb a kínai fokhagyma, mint magyar rokona. Az árak közötti különbség mellett feltűnnek a hatalmas, hófehér színű gerezdek, a kisebb és itt-ott megbarnult magyar fokhagymák mellett.

Valójában a kínai fokhagyma a mű-, és szerves trágyának, növényvédő szereknek és egyéb kémiai anyagoknak köszönheti egészségesebb külsejét. Olyan hajmeresztő hírek is felröppenek, hogy a szúnyogirtásra is felhasználható fokhagymát kezeletlen szennyvízzel öntözik bizonyos vidékeken. Hormonokkal és egyéb kémiai anyagokkal akadályozzák meg a csírázást, ezért lesz gyengébb a főzés során, ellentétben a magyar társával. A több ezer km-es távolságot a gamma sugárzásnak köszönhetően éli túl, így hónapok után a konyhánkban állva is egészségesnek látszik, amíg a magyar fokhagyma pár hét alatt megbarnul.

Átgondolva a tényeket: sem saját szervezetünket, sem környezetünket nem védjük a vegyszerekkel kezelt, hosszú utat megtett kínai fokhagymával. A fokhagyma antibiotikum jellegű növény, különböző vírusok, baktériumok leküzdésében segíti az emberi szervezetet. Bizonyos kutatások szerint egyes daganatok megelőzésében is szerepe van, továbbá gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást és erősíti az immunrendszert. A különböző kemikáliák viszont rontják a fokhagyma egészségvédő hatásait, ráadásul komoly betegségek kialakulását is okozhatják.

0305fokhagymaAzt se felejtsük, hogy a különböző vegyszerek, a szállításkor kibocsátott szén-dioxid és egyéb gázok felelősek a környezetünk károsításáért, a globális éghajlatváltozásért, amely ugyancsak negatívan befolyásolja az emberi szervezetet.

Gazdaságunkat sem segítjük az import fokhagyma vásárlásával, hiszen a kínai termelők zsebébe vándorol a haszon a magyarországi termelők helyett. Következésképpen nem a magyar termelő fog újabb beruházásokat generálni és munkahelyeket teremteni.

Egyszerű közgazdasági alapelv, hogy a kínálat alkalmazkodik a kereslethez. Amennyiben hazánk lakossága a magyar fokhagymát tenné kosarába, megindulna a termelés és Makó és környéke újra Magyarország fokhagymatermelő motorja lehetne.

Legfeljebb egy csekély anyagi veszteséget jelent a hazai fokhagyma vásárlása, s ezzel máris tettünk valamit a családunk egészségéért, a gazdaságunk helyzetéért és környezetünk állapotáért.

Sose tévesszen meg a nemzeti színű szalag! Mindig nézd meg a termék származási helyét is a csomagoláson!

Forrás: Veddamagyart.info

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek