Védjük magunkat és környezetünket szódabikarbóna használatával!

11 szept. 2012 Antics Katalin

szodabikar2A szódabikarbóna hatását és felhasználhatóságát ma elhallgatják. Érthető ez, hisz kivenné akkor meg a környezetre és emberre ártalmas vegyszereket?
Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül igyekszem bemutatni szódabikarbónát, úgy, ahogyan még talán nem sokan ismerik. A csomagoláson feltüntetett írásból idézek!

„Étkezési szódabikarbóna, felhasználási javaslat: A termék felhasználható süteménykészítésnél lazítószerként, adagolása a receptben előírtak szerint történjen. Túladagolása mellékízt okoz a süteményben.” S most jön a kedvenc részem, amit hamarosan meg is cáfolok:„Gyógyászati célra nem alkalmas.”
Dehogynem, s még mennyire! Emellett még több másra is, amit most megismerhet az Olvasó.
Nagyon sok vegyszertől szabadíthatjuk meg az otthonainkat és a környezetünket, s kímélhetjük a pénztárcánkat is, ha az alábbiakat megfontoljuk és betartjuk.

Folyadék fogyasztása
A javaslat a következő: napi rendszerességgel úgy igyuk a palackos vizet, hogy minden flakonba tegyünk egy kiskanál szódabikarbónát. Ez visszaállítja az elsavasodott pH-t a normál szintre, mivel a nátrium bikarbonát (szódabikarbóna) a savas anyagok semlegesítésére alkalmas vegyület.

Szájápolás
Használhatjuk fogkrém helyett, a fogakat nem csak tisztítja, de fehéríti is. A száj öblítésére és frissítésére is kiválóan alkalmas. Semlegesíti a szájszagot. Fogkefénket is beáztathatjuk szódabikarbónás oldatba.  

szodabikarbonaBőrápolás 
Készítsünk szódabikarbónás oldatot, 2:1-arányban (két kávéskanál szódapor, egy kávéskanál víz). Dörzsöljük be finoman az arcbőrünket, majd ezt követően mossuk le vízzel. Ezt rendszeresen ismételhetjük.

Dezodor helyett is használhatjuk: csupán finoman dörzsöljük be vele a hónaljunkat és máris semlegesíti a testszagunkat.
Rovarcsípés esetén is jól alkalmazható: dörzsöljük be az érintett területet benedvesített szódaporral.
Használhatjuk kézmosásra, alkalmazhatjuk hajmosásnál. A fésűnket is beáztathatjuk az oldatba.
Vehetünk lábfürdőt: áztassuk be a lábunkat az oldatába. A láb tisztán tartása mellett még nyugtatja is a bőrt.

Hasi fájdalmak, puffadás, felfúvódás ellen
A szódabikarbóna savlekötő hatással is rendelkezik. Egy kiskanál szódaport 2 dl vízhez keverjük és fogyasszuk. Szinte azonnal jelentkezik a hatás.

Tisztítás, takarítás
Alkalmazhatjuk súrolószerként a fürdőszobában: Csapok, kád, csempe, zuhanyfüggöny stb., valamint a konyhában mosogatószerként az ezüst étkészletek tisztítására, és a vágódeszkánkat is kiáztathatjuk benne. Sütő, tűzhely, mikró tisztítására is kiváló, a végén pedig a használt szivacsaink átmosására és frissítésére is alkalmazható. Szórjunk a szemetes kosarunk aljába, leköti, és megszünteti a kellemetlen szagokat.

Bútorok, padlók ápolására és tisztítására, valamint a mosógépbe adagolva is jó: nem csak a mosógépnek tesz jót, hanem a ruháink tisztításában is felveszi a harcot. A hűtőszekrényünk is tiszta és szagtalanná válik a szódabikarbónás átmosás után. 

Az autónk megtisztításában és szagtalanításában is segít, a gumifelületek, lámpák és ülések tarthatok vele tisztán.
Még tűz oltására is alkalmazható!

Alkalmazzuk bátran és védjük magunkat, családunkat és környezetünket!

Forrás: felsofokon.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek