Utánozhatatlan a konyhakerti leveles zöldségek tápértéke

12 szept. 2015 Vaskor Máté

Nem minden leveles zöldség tápértéke egyenlő. Olykor érdemes felváltani a jégsaláta fogyasztását valamely tápanyagban gazdag zöldség étkezésére.

 

 

Napjainkban sajnos a leveles zöldségek többsége közel sem tápláló. Íme a legegészségesebb leveles konyhakerti növények.

Kelkáposzta
Tápértéke: Megérdemelt helye van a reflektorfényben rokonzöldségei között. C-, K-, és B6-vitaminban, valamint magnéziumban és kaálciumban is bővelkedik. Ezen felül tele van rákellenes és koleszterinszint-csökkentő antioxidánsokkal, melyek továbbá elősegítik a szem és a szív makulátlan működését.
Fogyasztása: Mivel egy igencsak népszerű, vegetáriánusok kedvencének is mondható táplálékról beszélünk, így számtalan módon fogyaszthatjuk. Nyers salátáktól kezdve olívaolajban pirítva is megállja a helyét.

Spenót
Tápértéke: Popeye nem véletlenül áradozott a spenót kiválóságáról. Gazdag vasban, kalciumban, valamint az alfabetika minden betűjének vitaminjában. A leghatékonyabb természetes megelőzési és gyógyítási módja a prosztataráknak.
Fogyasztása: Ha forralni szeretnénk a spenótot, akkor egy percnél tovább sose tegyük, mert folyamatosan veszít tápanyagtartalmából. De kell egyáltalán főzni? A válasz egyértelműen nem. Salátákban nyersen is finom.

Gyermekláncfű levelei
Tápértéke: A pitypang gyakran csak egy bosszantó gyomnak tűnik, valójában azonban a tápanyagok erőműve. Számos antioxidánst tartalmaz, vírusölő, és az emésztőrendszer segítségére is válhat szervezetünkbe vitele.
Fogyasztása: Alapjában véve a gyermekláncfű íze keserű, egy kevéske kecskesajttal azonban már sokkal ehetőbb lesz. Piríthatjuk is, ugyanolyan módon, mint ahogy a többi zöldséggel tesszük azt.

Káposzta
Tápértéke: Kutatások százain mutatták már ki, hogy a káposzta egy igazi rák elleni zöldség. Jó hatással van az emésztésre és a szívre is.
Fogyasztása: Ha tápanyaggal telítve, de mégsem nyersen szeretnénk fogyasztani, akkor akkor a legjobb opció ha megpároljuk.

 

Fehérrépa zöldje
Tápértéke: A fehérrépa gyökeréről általában mindenki levágja a leveleket és a komposztra dobja. Igazán kár érte, mert felbecsülhetetlen értéke van a zöldjének. Rendkívül keserű, ugyanakkor egyedülálló a kalciumtartalma. Magas K- és C-vitamin tartalma, de bővelkedik antioxidánsokban és rostban is.
Fogyasztása: Pároljuk meg olívaolajon, fokhagymával társítva.

Mángold
Tápértéke: Színes száraival és fényes zöld leveleivel a természet egyik legszebb zöldsége a mángold. Sok C-vitamint, vasat és rostot rejt magában.
Fogyasztása: A párolás a legegyszerűbb módja a mángold elkészítésének. Mindössze 3-5 percet vesz igénybe a művelet.

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek