Tüskés barátunk, a szeder
Erdőkben bóklászók antioxidáns forrása lehet a málnához hasonló gyógynövény, a szeder, melynek sok jótékony hatása ismert. Kerüljünk közelebb hozzá!
A szeder már az emberiség hajnalán is ismert és kedvelt növény volt, az ókorban például nem csak bogyói, hanem a gyógyhatásúnak vélt levelei miatt is termesztették. A görögök például köszvény ellen javallották fogyasztását. Termeszteni és értékesíteni azonban csak a XIX. századtól kezdték.
Nem is gondolnánk mi mindenre bír jótékony hatással ez a kis bogyó, pedig igazán kijár a tisztelet neki! Amellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát.
A szeder termése ezenkívül csökkenti a vércukorszintet, salaktalanít, és még torokfájás kezelésére is alkalmas. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort.
Szinte bárhol - kereskedelmi forgalomban - meg tudjuk vásárolni a gyümölcsöt, azonban érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretű vadon termő fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának! Nagy víztartalma miatt azonban könnyen romlásnak indul, így hűtőszekrényben sem érdemes 2 napnál tovább tartani!
A szeder tárolását nagyon nehezen viseli, a frissen szedett szeder akár másnapra is veszíthet ízéből, zamatából, ezért érdemes csak közvetlenül a felhasználás előtt megmosni, illetve minél gyorsabban felhasználni! A málnához hasonlóan ez is könnyen fagyasztható, óvatos mosás után.
Felhasználása igen változatos, egészséges hatásait leginkább nyersen élvezhetjük. Készíthetünk belőle szederlevet, pikáns mártásokat húsokhoz, főzhetünk belőle lekvárt önállóan, vagy málnával és eperrel összefőzve. Kiváló szörpöt lehet készíteni belőle, de süteményekben is átadja egyedi ízét.
Íme egy hűsítő szedres finomság, a szedres pite.
Hozzávalók
Kb. 1 kg feketeszeder, fél liter tej, 1 dl habtejszín, kristálycukor ízlés szerint
Elkészítése
A szedret gyümölcscentrifugán átpréseljük, elkeverjük a tejjel, tejszínnel, ízesítetjük ízlés szerinti cukorral! Tegyük 1-2 órára hűtőbe! Tálalásnál szép szeder szemekkel és tejszínhabrózsával díszítést készíthetünk! Gyönyörűséges színe van, az ízéről nem is beszélve: selymes, simogató, habkönnyű élvezet!
Lehet bolondítani rumos ízesítésű barnacukorral is, érdemes kipróbálni!
Forrás: napidoktor