Tojás nélkül nem élet az élet
A tojásnak régóta rossz híre van, és sokan ma is úgy vélik, hogy káros lehet az egészségre. Az is biztos, hogy széles körben elterjedt ez a tévedés.
Ehetünk-e tojást, vagy inkább kerüljük? Vajon okozhat-e szívbetegséget, növelheti-e a koleszterinszintet?
Attól függően, hogy kit kérdezünk, különböző válaszokat kapunk ezekre a kérdésekre. Néhány orvos erős meggyőződése, hogy csak a tojásfehérjét lehet felhasználni, mert a sárgája koleszterinben dús. Számos természetgyógyász szerint a tojás jó hatással van szervezetünkre, és az orvosok azok, akik ezt rosszul mondják.
A tojás valójában egy tökéletes élelmiszer, tele van tápanyagokkal, vitaminokkal, és jót tesz az egészségünknek is.
De valójában emeli-e a tojás a koleszterint?
Az orvosok szerint az egyik fő ok, amiért kerülni kell a tojást, hogy növeli a koleszterinszintet. Ugyanakkor számos tanulmány kimutatta, hogy a tojás nem emeli a szívinfarktusért felelős LDL-koleszterint, hanem csökkenti azt. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik 4 vagy több tojás fogyasztanak hetente, alacsonyabb a koleszterinszintjük, mint azoknak, akik csak egy tojást ettek hetente.
Huszonkét érv a tojás mellett:
1. Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, köztük B-, C-, D-, E-, K-vitaminokkal.
2. A magas vérnyomás csökkentésére is kiváló.
3. A tojás egy nagyszerű fehérjeforrás, egy tojás körülbelül 6 gramm fehérjét tartalmaz.
4. Magas arányban tartalmaz esszenciális omega-3 zsírsavat, mely jót tesz az ér-és szívrendszernek.
5. Egyedülállóan tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.
6. Nem tartalmaz koleszterint.
7. Egy tojás tartalmazza a napi ajánlott kolin bevitel 20%-át. A megfelelő mennyiségű kolin nélkülözhetetlen az agy és az idegek egészségéhez.
8. Luteint és a zeaxantint tartalmaznak, ezek fontos elemei a szem egészségének.
9. A tojás védi a szemet a fejlődő időskori makula degeneráció ellen.
10. Egy tojás 50 mg (5%) kalciumot tartalmaz. Bár nem egy nagy kalciumforrás, a fokozott bevitele csökkentheti a vastagbél-és mellrák kockázatot.
11. Folsavat tartalmaz, mely segít megelőzni a születési rendellenességeket, ha a kismamák terhesség közben tojást fogyasztanak.
12. Jó A-vitamin forrás. Egy tojást 19%-ban hordoz magában A-vitamint, amely fontos szerepet játszik immunrendszer javításában.
13. A kén, a kiegészítő vitaminok és az ásványi anyagok elősegítik a haj és a köröm növekedését.
14. Kiváló forrása a szelénnek, amely összefüggésbe hozható a rák megelőzésével és gyógyításával, különösen a prosztata daganatos megbetegedéseivel.
15. Az antioxidánsok csökkentik a szürkehályog kockázatát idős korban.
16. A tojásban lévő vas támogatja az egészséges immunrendszert és a normalizálja a vörösvérsejtek termelődését.
17. A Louisiana State University tanulmánya szerint, akik tojást ettek reggelire, azoknak testtömege csökkent és több energiával rendelkeztek.
18. A lakosság többsége D-vitamin hiányos, amely elengedhetetlen az immunrendszer fejlődéséhez. Egy tojást a napi D-vitamin bevitel kb. 7%-át fedezi.
19. Számos kutatás bizonyította, hogy a tojás tápanyagai megakadályozzák a vérrögképződést, amely csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát.
20. A nagy mennyiségű vitamin és a sok tápanyag – különösen a kolin – javítja a memóriát és a kognitív funkciót.
21. A házi tojásnak több a tápértéke, mint a boltban kaphatóaknak.
22. Nagyon sok elkészítési módja van: ehetjük nyersen, főzhetjük, süthetjük. Sokféle tápláló zöldséget és fűszernövényt is adhatunk hozzá.
Forrás: Care2.com