Teljen szombatunk a méhvédelem jegyében!

13 aug. 2012 Vaskor Máté

mehecske3Augusztus 18-a a Nemzetközi Méhtudatossági Nap. A fő cél, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a méhekkel kapcsolatos környezetvédelmi kérdésekre.

„A fenntartható mezőgazdaság a mézelő méhekre alapszik” az ez évi kiemelt téma. A kérdés a gazdaság elgondolkodtató eleméé nőtte ki magát, miután ezek az állatok egy úgynevezett kolónia-összeomlás határára léptek.

A méhek létfontosságúak az élelmiszerellátás szempontjából: beporzás nélkül körülbelül 130 fajta növény pusztulna ki egyik évről a másikra. Nem véletlenül ünneplik tehát világszerte a mézkészítő rovarokat.

A méheket saját kezűleg is segíthetjük a túlélésben. Ha már az alábbi tényezők egyikét véghez visszük, akkor mi is hozzájárulunk a faj további jólétéhez.

mehecskeVásároljunk helyi termelőktől, méhészektől mézet, és minden olyan terméket, amely a méhkasban készül el. A méz igazán földkímélő édesítőszer is egyaránt.

Készítsünk méhbarát kertet egy egyszerűen elkészíthető itatóval, és ültessünk vadvirágmagokat, ezzel segítve a natív beporzókat és a környezetet.

Akár csatlakozhatunk is egy méhkímélő szervezethez, amit pénzösszeggel támogathatunk. Továbbá jó ötlet, ha a családdal, gyerekekkel, barátokkal, ismerősökkel összeülünk és megnézünk egy dokumentumfilmet a méhek életéről és legfőképp jövőjéről.

Végül, de nem utolsó sorban elgondolkozhatunk, hogy méhészekké váljunk. Ugyanis úgy tartja a mondás: minél több méhész van, annál több méhe is van.

Talán elkezdhetjük e rövidfilm megtekintésével a zümmögőkkel való közelebbi megismerkedést:

{youtube width="400" height="266"}Bg46-pi8H_I{/youtube}

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek