Télen sem maradunk finom zöldségek nélkül

11 dec. 2012 Nagy Judit

kaposztaMikor az időjárás hidegre fordul, a télen hagyományosan fogyasztandó káposztafélék családjába tartozó zöldségeket ajánlatos nap, mint nap étkeznünk.

A káposztafélék közül a legismertebbek a brokkoli, a kelkáposzta, a kelbimbó, a káposzta és a karfiol. Azok számára, akik szeretik az évszakokhoz igazítani étrendjüket, most eljött az idő, hogy a télre elraktározott zöldségeket fogyasszák. A többségében keserű ízű káposztafélék ráadásul a rák kialakulásától is óvják szervezetünket.

Íme, öt zöldség leírása, melyek segítségével a téli hideg estéket is feldobhatja Ön és családja számára.

Káposzta
Nem véletlen, hogy a káposzta világszerte hagyományosan alapanyaga leveseknek, salátáknak és erjesztett ételeknek. A káposzta a titkos fegyvere a tápláló és takarékos konyháknak. Egy csészényi káposztában annyi kálium található meg, mint egy egészséges banánban, de sok rosttal és tekintélyes mennyiségű kalciummal is rendelkezik. Nemcsak az íze miatt fontos bevásárlókosarunkba helyezni azt: az amerikai Környezet- és Fogyasztóvédő Szervezet által választott legtisztább 15 zöldség közé is bekerült. 

Kelbimbó
Kétség kívül nem mindenkinek a kedvence, de ha nem ettük még karamellizáltan, akkor érdemes kipróbálni, hisz igazi különlegességnek számít ropogósra pörkölni a leveleket. A bimbóskel bővelkedik káliumban, C-vitaminban és rostban is.

0512karfiolKarfiol
Sokan úgy tekintenek erre a zöldségre, mint a brokkoli könnyebb változatára. Kapcsolatban állnak, ám közel sem egyenértékűek. Ugyan C-vitaminban gazdag, de közel sem annyira, mint a káposztafélék családjába tartozó rokonai, és ráadásul nem is olcsó. De ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes említést tenni róla: az étrend változatossága a kezdő lépés egy boldog és kiegyensúlyozott élet felé, sőt, a rántott karfiol burgonyapürével fogyasztva kifejezetten ízletes.

Brokkoli
Az egyik legfinomabb sötétzöld zöldség, ez vitathatatlan. A brokkoli megérdemli, hogy rivaldafénybe kerüljön néhány pillanatra. Az emberek több-kevesebb gyakorisággal fogyasztják, holott magas a kálium-, a folsav-, a rost-, a C-vitamin- és A-vitamin tartalma. Növényvédőszer-maradékok csak elvétve találhatóak meg bennük, s az árától sem kell hátast dobnunk.

Kelkáposzta
Ragyogó tagja ennek a robosztus családnak. Tele van káliummal, s 55-ször több A-vitamint és szemvédő antioxidánst tartalmaz, mint 12 darab bébi répa. Egyedül az ad különös aggodalomra okot, hogy növényvédőszer-maradékokat bő nyomokban tartalmaz.

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek