Szúnyogirtás szúnyogirtó nélkül

16 jún. 2012 Vaskor Máté

szunyog-fischerenvcomA szúnyogok támadnak, mi védekezünk. Az élősködők ellen a természet számos lehetőséget nyújt a visszavágáshoz. A gyári szúnyogirtót pedig felejtsd el.

A legfrissebb tanulmányok szerint a spray-szúnyogriasztók rendkívül rossz hatással vannak az emberi agyra és idegrendszerre. Jogosan kérdezhetnéd, hogy akkor hogyan védekezzünk a nyár egyik legbosszantóbb állata, a szúnyog ellen. Az anyatermészet tucatnyi esélyt ad a vérszívó csípésének megelőzésére.

Mi összeszedtük a leghatékonyabbakat.

Citronella. – A növény élettani hatásairól már korábban beszámoltunk, de e témakörben ismét felmerül a neve. Egyszerű a dolgod: kend szét illóolaját bőrödön, és a szúnyogoktól aznapra biztos, hogy búcsút vehetsz. Fontos azonban, hogy természetes illóolaj legyen, hiszen a hipermarketekben olcsón beszerezhető olaj kártékony a bőrnek.

Szójaolaj. – Kutatások alapján a szójaolaj szúnyogirtókat megszégyenítő módon tartja távol a vérszívókat közeledből. Szintén a bőrödön kell szétkenni, s igénybe vétele jó döntés, hisz amellett, hogy hatásos, még olcsó és könnyen beszerezhető is, mi több, hidratáló hatással van a bőrre. Hátránya, hogy a gyengébb minőségű olaj lassítja a szőr növekedését, így érdemes bioboltban beszerezni azt.

Macskamenta. – Talán az egyik legjobb szúnyogriasztó. Illatától borzadnak az élősködők, s jóval hatásosabb, mint a spray. Mindössze annyi a teendőd, hogy egy tálba teszed a virágot, s hagyod, hogy odora elárassza az egész szobát.

Levendula. – A levendula nem csak eszmei érték, számtalan módon fel is használható. Illóolaja napjainkban egyre közkedveltebb az emberek körében. Még szerencse, hogy a szúnyogok állatok.

Fokhagyma. – Napi egy-két gerezd friss vagy tárolt fokhagyma elfogyasztása már egy hét után meghozza a kívánt eredményt. A vidéki életben ez bevált szokás, hisz a testből áradó szagot nem tűrik a szúnyogok.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek