Szilváskő Vendégház: ahonnan látszik fél Magyarország

23 jún. 2012 Vaskor István

szilvaskohazAki egyszer ellátogat a Szilváskő Vendégházba, és megcsodálja a környéket, alighanem visszatér máskor is Takács Sándorék vendégcsalogató portájára.   
A nógrádi megyeszékhelytől, Salgótarjántól kanyargós emelkedőkön, szemet gyönyörködtető tájon keresztül jut el a kíváncsiskodó a várostól 12 km-re fekvő szilváskői tanyavilágba. A tengerszint felett 625 méterre „magasodó” gyönyörű hegyvidéki környezetben található a Karancs-Medves bazaltvidékének egyik gyöngyszeme, a 35-40 m magasságú bazaltömlést és hasadék-barlangokat rejtő Szilváskő.  A ritka természeti képződmény tőszomszédságában az év minden napján tárt kapukkal várja a kirándulókat és a pihenni vágyókat a Szilváskő Vendégház, melyet Takács Sándor és felesége működtet.

szilvaskobazalt- Önök régi falusi vendéglátósok. Hogyan kezdődött ez a szerelem?
- Városi emberek voltunk. Ahogy közeledett a nyugdíjaskor, s a gyerekeink is kirepültek a családi fészekből, feleségemmel elhatároztuk, hogy Salgótarján környékén keresünk egy helyet, ahol a természet lágy ölén élvezhetjük a vidéki élet örömeit. Itt Szilváskőn találtunk egy eléggé lerobbant tanyát, ezt vettük meg, s ideköltözésünk óta folyamatosan csinosítjuk, bővítjük, s a falusi turizmus keretében működtetjük.

- Miért éppen Szilváskőt választották?
- Ha az ember ilyen mesés tájra érkezik, nem gondolkodik sokáig azon, hogy itt ragadjon-e? Mi is így voltunk ezzel. Ráadásul a közvetlen környék természeti ritkaságokat is rejt magában. Az egykori vulkáni folyamatok következtében kialakult bazaltoszlopok és omladéklabirintusok szemet gyönyörködtető látnivalók. Nem véletlen, hogy a terület 2010 áprilisa óta Magyarország első, Szlovákiával közös geoparkjának, a Novohrad-Nógrád Geoparknak a része. Ennek köszönhetően a hegy legérdekesebb pontjain geológiai tanösvény vezet végig. Ezt végigjárva a kőzetek érdekes világán kívül a sajátos élővilág és a csodálatos tájak megismerése és élvezete is biztosított.

szilvaskokemence- Van egy szállóigévé vált mondása, miszerint a Szilváskő Vendégházból fél Magyarország látható.
- Igen, ezt valóban többször mondtam már. Persze van benne túlzás, de valóban messzire ellát a szem innen. Vendégházunk tetőtéri teraszáról jó időben látható több közeli falu, aztán a Bükk, Bélapátfalva, a bánkúti adótorony, az Eged-hegy, Galyatető, a Kékes, gyakorlatilag a Mátra teljes vonulata. Derült időben átkukkanthatunk Szlovákiába is: az Alacsony-Tátra olykor még késő tavasszal is hóborította lankái, Rimaszombat esti fényei is látszanak. Ám sokszor elég az is, ha „házunk alá” nézünk, ahol a szilváskői, karámkerítésekkel körbezárt udvarú tanyák, a gyümölcsöskertek elragadó látványt nyújtanak. Érdekességként említhetem, hogy a fogadónk melletti zárt füves területen helyezkedik el a Béta Csillagászati Észlelő- és Állandó Táborhely.

szilvaskokecske- Beszéljünk az Önök számára a legfontosabbról, a Szilváskő Vendégházról. Mivel csalogatná most ide a pihenni vágyókat?
- Egy volt vendégünk telefonbeszélgetése jut az eszembe. Egy ismerősét hívta, s azt mondta neki, hogy ide el kell jönni, mert itt nincs semmi. Amikor meghallottam szavait, kicsit megijedtem, ám azzal folytatta, hogy itt nincsenek szomszédok, nem dübörögnek autók, nincs zaj, itt csend honol, s lenyűgöző a környék. E kedves történet azt hiszem jó invitáló, mert Szilváskő valóban a nyugalom szigete.

szilvaskotaj- Milyen szolgáltatásokkal várják vendégeiket?
- Télen-nyáron komfortos szállást biztosítunk a házban, de ha az időjárás engedi, bárki felállíthatja a magával hozott sátrát. Az itt eltöltött napok alatt megismerkedhetnek állatainkkal, akár segíthetnek is a kecskék megfejésében, vagy a nyulak, szárnyasok etetésében. Portánk nagy kertjében grillezési lehetőség, gyermekjátékok, kis medence biztosítják a vendégek kényelmét. Igény szerint étkezést is biztosítunk a diabetikus, vegetáriánus ételektől kezdve a házias sülteken keresztül a kemencében készült palóc ínyencségekig, de főzhet is mindenki magának. A környék sok túrázási lehetőséget kínál, a Felvidék is felkereshető, s a közeli horgásztavak is „ajánlják” magukat. Aki ellátogat Szilváskőre, biztosan örök élménnyel gazdagodik.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek