Szatyor Egyesület: vidéki gazdák termékei a fővárosban

28 máj. 2012 Kármán Era-Márton Anikó

szatyorboltNemcsak a vidéki élet, hanem az ott termelő gazdák is egyre nagyobb elismerésnek örvendenek. A fővárosi Szatyor szándékai ezt az életérzést erősítik. 

A Szatyor bevásárló közösség közel öt éve indult útjára. Saját igényük vezérelte az alapítókat: szerettek volna elérhető közelségből, megbízható gazdáktól egészséges, hazai termékeket vásárolni és fogyasztani. A néhány lelkes szervező oszlopos tagja ma is a közösségnek. Heti rendszerességgel segítik, hogy a vásárlók, érdeklődők megismerjék és megvásárolhassák a főváros közelében termelő gazdák, vidéki gazdaságok termékeit. Gazdalátogató programokat szerveznek, közösségi összejöveteleket hoznak létre és mentorálják azokat a lelkes szervezőket, akik helyi szinten szeretnék hasonló módon elindítani a vásárlói közösséget.

szatyoreletkepA Szatyor bevásárló közösség az elmúlt évek alatt ismertté vált, egyre többen csatlakoztak a fővárosban hozzájuk, Több mint egy éve egyesületi formában folytatják tevékenységüket, idén május elején pedig megnyílt a fővárosban a Szatyorbolt. A bevásárló közösségben heti egy alkalommal lehet átvenni a leadott rendelések alapján a friss árukat.

Az idők során igény mutatkozott arra, hogy a megismert tartós élelmiszerek – lisztek, lekvárok, mézek, házi szörpök stb. – ne csak az átadás napján legyenek elérhetők, hanem a hét többi napján is jó lenne megvenni azokat. Így kezdődött a tervezés ez év elején, amikor lehetőség nyílt arra, hogy a Szatyor közösség boltot nyithasson Budapesten.

Egy évek óta nem használt, lerobbant helyiség két hónapos munkának és számtalan újrahasznosított, újragondolt ötletnek köszönhetően vált olyanná, amilyenné szerették volna. Nem csak a bolt kialakítása volt a cél, hanem egy közösségi hely létrehozása is, ahol a Szatyor Egyesület programjai, a közösségben felmerült igények is megvalósíthatók. A kettő párhuzamosan működik, a közösségi térben MiniPiacot (MIPI) rendeznek csütörtök délutánonként.

szatyorkinalat Ennek lényege, hogy olyan termelőknek is helyet  és lehetőséget adnak, akik nagyon piciben termelnek, nem is rendszeresen, de szívesen értékesítik jó minőségű, friss termékeiket. A vásárlók pedig a csütörtöki áruátvétel mellett színes, egyedi termékeket is megjelenítő, termelői áron beszerezhető finomságokhoz juthatnak hozzá. A termelők itt közvetlenül értékesítenek, ezeket az árukat előre rendelni nem kell.

A Szatyor közösség célja a jövőben is az, hogy lehetőleg a főváros 50 km-es körzetén belül gazdálkodó vidéki termelőket és termékeiket kínálják, mert így a lehető leggazdaságosabb a szállítás, és annak garantálása, hogy az áru friss marad. Továbbra is heti egy alkalommal vihető friss zöldség, gyümölcs, tejtermék és tojás - előzetes rendelésre. Ezzel szeretnék visszaszoktatni az embereket arra, ahogyan régen is volt: a heti egy nagyobb bevásárló, piaci napra.

Az egyesület Gyulai Pál utcai átvevőpontján az igényekhez igazították a bolt nyitva tartását. Itt keddtől péntekig délután 4 és 8 között szeretettel várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek