Só praktikák az ételízesítésen túl

18 jún. 2012 Vaskor Máté

so-authenticimalayansaltcomA só neve leggyakrabban étkezés előtt vagy közben szokott elhangozni otthonunkban. Ez biztos nem így lenne, ha tudnád, mennyi mindenre felhasználható.

Az orvosok és asszisztenseik sokszor látják el pácienseiket táplálkozási tanácsokkal, amelyekben szabályozzák a só bevitelt is. Nos, nem kell sokáig törnöd a fejedet, hogy mi legyen a polcon lévő tömérdeknyi sóval, hisz mi most ellátunk néhány tanáccsal.

 

Korábban már cikkeztünk néhány egyszerű, ám ugyanakkor hasznos ötlettel a só felhasználásáról, most kibővítjük a tudástárad a vidéki élet aranyszabályait segítségül hívva.

1. Ha élénk színű ruhát vagy törölközőt mosol, akkor adj a ruhatöltethez egy csészényi sót. Az oldat beállítja a szövetek pigmentjét, amelyek így nem fakulnak ki és nem színeződnek el.

2. Nemrégiben vásároltál zuhanyfüggönyt? Áztasd be kádadban néhány óra erejéig 10-12 centi víz és egy csésze só oldatába. Ezután szárítás nélkül akaszd ki a helyére. A só hihetetlen módon láthatatlan réteget képez a függönyön, amellyel megvédi azt a penészesedéstől. Ha jó eredményeket akarunk elérni, akkor érdemes háromhavonta megismételni a procedúrát.

3. Keverj össze egy teáskanálnyi sót egy pohár vízzel. Áztass be egy szalvétát, vagy egy konyharuhát az oldatba és kend át vele sajtodat. Ezt követően csomagold vissza a tejterméket, majd rakd vissza a hűtőbe. Egy jó darabig biztos nem lesz rajta penész.

4. A só köztudottan természetes antibakteriális szer. Ha virágokat öntözöl, akkor tégy a locsolókannába egy csipetnyit, így növényeid tovább maradnak frissek a vázában.

5. Önts tenyeredbe egy kevés sót és rá szezámolajat. Kavard meg csöppet, aztán dörzsöld a fogaidra és a fogínyedre. Előbbi csillogni, utóbbi villogni fog.

so-treelivingcom6. Ha fáj a fogad, akkor a vizes sóval való öblögetés, ha csak rövid időre is, de megszünteti a rossz érzést. Eltávolítja a baktériumokat a fogcsatornákból. Az eredmény mintha csak a teafaolaj aromaterápiás formájával öblögettél volna: megkönnyebbülés.

7. A só csillapítja a kisebb égési sérülések okozta fájdalmakat. Ne habozz, függeltenül attól, hogy a naptól vagy egy kisebb balesetben szenvedett el a sérülést: készíts főtt tésztát sóval és vízzel, majd helyezd az ételt az érintett területre. A gyulladási tünetek villámcsapás szerűen csökkennek majd. Hosszabb távon a sárgarépa kínál ötcsillagos megoldást az égésre.

8. Itt a nyár, itt vannak a hangyák is. Szórj az ablakpárkányba sót, ami a fokhagymához hasonlóan biztos távol tartja a miniatűr állatokat a konyhából.

9. Áztass sós vízbe diót egy pár órára, aztán rájössz, hogy mennyivel könnyebb feltörni azt.

A tippekhez hozzátartozik, hogy érdemes kristály-, vagy tengeri sót használni minden esetben a gyárilag előállított asztali só helyett.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek