Sikertörténet a dél-bihari növénytermesztési mintaprogram

24 aug. 2012 Administrator

konyhakert1A júniustól az év végéig tartó program keretében hatvankilenc család a térség öt településén, összesen húsz hektáron termel különböző zöldségféléket.

Sikertörténetnek nevezte a dél-bihari növénytermesztési mintaprogramot Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára. Az öt bihari településen - Berekböszörmény, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog és Mezősas - 69 családnak megélhetést biztosító, a hagyományos szántóföldi zöldségtermesztési kultúrát felélesztő programban résztvevők munkabérét és járulékait az NGM biztosítja - ismertette Berekböszörményben tartott minapi tájékoztatóján Czomba Sándor.

A két hazai mintaprogram - a dél-bihari növénytermesztési és a tavasszal kezdődött tarpai gyümölcstermesztési projekt - jó példa a szociális gazdálkodás megvalósulására, amelynek végső célja olyan szociális szövetkezetek létrehozása, amelyek néhány év múlva önállóan, támogatás nélkül tudnak majd gazdálkodni.

eletmodvaltas2Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, a dél-bihari mintaprogram ötletgazdája kiemelte: a programban hasznosítják a korábban parlagon maradt önkormányzati földeket. A vidéken élők pedig e programban is bizonyították, hogy élni akarnak, és jó minőségű kertészeti termékeket tudnak termelni. A mintaprogram egyfajta tanulási folyamat is. Jövőre már szövetkezeti formában folyhat a termelés, amely két-három év múlva akár profitot is hozhat.

A program fontos része a munkahelyteremtés és a vidéki életforma megszerettetése. A megtermelt terményeket az öt település önkormányzati intézményeinek konyháin használják fel, a többletet pedig az egyik hazai kiskereskedelmi lánc értékesíti. Az első szállítmányt, mintegy ötven mázsa burgonyát Berekböszörmény központjában rakták teherautóra.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője a helyszínen elmondta: a tarpai projekt keretében az élelmiszer-kereskedelmi lánc eddig 25,5 tonna meggy, 20 tonna szilva és 14 ezer darab kukorica értékesítéséhez járult hozzá, s megkezdte a dél-bihari projekt keretében termelt cikkek értékesítését – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek