Sétálóbarát környezetben csökkenhet a cukorbetegség kockázata?

04 okt. 2012 Administrator

cukorbetegseg2A sétára alkalmas környéken élő emberekben alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint akik a sétálásra alkalmatlan területeken laknak.
Legalább is egy széles körű kanadai kutatás eredményei erre a megállapításra jutottak.

"Ha a hétköznapi életben kevesebb lehetőségünk van a testmozgásra, többet hízhatunk, és a cukorbetegség nagyobb kockázata is leselkedhet ránk" - állítja a torontói Szent Mihály Kórház kutatásának vezetője, dr. Gillian Booth. A kutatócsoport a nagyvárosi életmód és az egészség összefüggéseit elemezve kimutatták, hogy a kevésbé fejlett országokból a Torontóhoz hasonló nagyvárosokban bevándorló emberek vannak leginkább kitéve annak a veszélynek, hogy áldozatául esnek a nyugati életmóddal összefüggő betegségeknek és az ülő életmódnak.

A kutatás során 1,2 millió ember adatait vizsgálták, akik eredetileg nem szenvedtek cukorbetegségben. 2005 és 2010 között öt évig követték nyomon őket, és azt figyelték, hány emberben alakul ki diabétesz. Ezzel párhuzamosan az emberek lakókörnyezetét is megfigyelték, és sétára való alkalmasságuk szerint osztályozták azokat. A leginkább "sétálóbarát" környékek azok, amelyek egymással összefüggő utcákkal rendelkeznek, és a boltok, iskolák, munkahelyek és más úti célok gyalog megközelíthetők az otthontól.

cukorbetegseg1Az eredmények azt mutatták, hogy a sétára legkevésbé alkalmas környéken lakó körülbelül 210 ezer ember közül 6003 személyben alakult ki cukorbetegség, szemben a sétára leginkább alkalmas területeken lakó 245 ezer emberrel, akik közül 5290 személyben fejlődött ki a betegség. Ez azt jelenti, hogy a legkevésbé "sétálóbarát" környékeken élők esetében 32 százalékkal magasabb a diabétesz kialakulásának kockázata.

Bár a kutatás nem bizonyította, hogy maga a séta felelős a diabétesz alacsonyabb kockázatáért bizonyos lakókörnyezetekben, a szakértők úgy vélik, az ezekre a környékekre jellemző tényezők magyarázhatják a jelenséget. Nem lehet pontosan tudni, vajon a társadalmi tőke vagy az egészséges viselkedések (pl. testmozgás) lehetőségei, vagy az egészséges élelmiszerek elérhetősége áll a háttérben, mert a sétára alkalmas környékeken általában mindezek együttesen jelen vannak.

Booth mindenesetre úgy véli, hogy a testmozgás a testsúllyal összefüggő előnyök mellett a szervezet inzulin-felhasználásának javítása révén a cukorbetegség megelőzésében is segíthet. A szakértő szerint az egészségügyi szempontok figyelembe vételével érdemes újragondolnunk a lakókörnyezetek tervezését és kialakítását.

Forrás: hazipatika.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek