Pipázó rönkmanók a vizslási mester egyedi fajátékai között

25 ápr. 2012 Dudellai Ildikó

dancso2A 59 éves vizslási mester gyerekként hajtogatott lemezből készült tárgyakkal játszott, a fajátékok - az építőkocka kivételével - nem kellettek neki. 
Már az udvarra belépve is tudhatjuk, jó helyen járunk: zsiráfra, dinoszauruszra, kígyóra, rönkmanókra csodálkozunk rá, amíg megyünk Dancsó István műhelyéhez a Nógrád megyei Vizslás-Újlakon.

Az egyedi fajátékok készítőjének munkáit számos szakmai elismeréssel jutalmazták, köztük a Magyar Kézműves Remekkel is. Különleges játékai között található dömper, vonat, repülő, a helikopter és a csillagászati távcső.

A gyönyörű vidéki környezetben élő férfi kézművesként 1995-től foglalkozik intenzívebben az egyedi iparművészeti fajátékokkal. Különböző pályázatokra készített eredeti, valós színeiből összeállított, fa alapanyagú, környezetbarát, exkluzív kis remekműveket. A közel harminc típusból álló játékcsalád elemeit a Képző- és Iparművészeti Lektorátus minősítette, azok művészeti termékként hozhatók forgalomba.

dancsoistvanx- Kisiparos voltam, amikor 1995 májusában egy kereskedő megkeresett, hogy egyedi kerékalkatrészekre van szüksége az óvodai játékaihoz. Négyszáz darab kellett neki - meséli. - Arra kértem, hozzon a játékokból, hogy lássam, egyáltalán mihez kellenek a kerekek. Igen kezdetleges állatfigurákat mutatott, autókat pozdorjából, alattuk négy kerékkel. Erre azt mondtam, csinálok én ennél különbet. A mintadarabokban volt buldózer, vontatóautó pótkocsival, repülő, helikopter. Ezek voltak az  „ősszülők", viszont a közös forgalmazásból végül nem lett semmi.

Büszkén sorolja, hogy ipari miniszteri oklevelet nyert 1997-ben a rakodógépből, úthengerből, helikopterből, teherautóból, motorból, Forma 1-es autóból, billencsből, vonatból álló játéksorozat, 1998-ban a Magyar Árukat Támogató Alapítvány (MÁRTA) nagydíját, 1999-ben pedig a Magyar Szabadalmi Hivatal különdíját kapta meg. 2000-ben bemutatkozott a Mexikói Nemzetközi Játékkiállításon, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Nemzeti Galéria tárlatain, majd 2003-ban elnyerte a Magyar Kézműves Remek cím nagydíját.

Az esztergályos végzettségű Dancsó István nem tudatosan választotta ezt a szakmát, bár igaz, hogy gyerekkorában is „farigcsálós" volt: úgy mondja, hogy benne volt a vérében, és az általános iskolai gyakorlati órákon is töredék idő alatt végzett a feladatokkal. Szépérzéke, alkotókedve és arányérzéke azóta is megmaradt. 1989-től dolgozik a háza mellett kialakított műhelyben. Minden iparművészeti terméke levédett.
Csak kemény fával dolgozik. Úgy gondolja, ha egyszer a fának színe, erezete, különlegessége van, azt nem szabad mesterséges színekkel eltüntetni. A színbeli eltéréseket pedig a felhasznált faanyagok tudatos alkalmazása adja. A színeket egyszerű felületkezelési eljárással hívja elő.

dancso1Dancsó István szerint bármit el lehet készíteni, a kérdés csak az, hogy mennyi idő kell hozzá. Az udvaron látott, feketére festett, jó méter magas, pipázó rönkmanókról megtudom, hogy nem csak díszként szolgálhatnak. Volt, aki azzal kereste meg, hogy talált az interneten egy forrásként használható, faragott figurát, a száján kivezetett vízzel, alatta vályúval. Készült hát vizes rönkmanó is, de vittek el tőle ilyet virágtartónak is.
Valamennyi játéka viszonylag nagy kerekekkel készül. Amikor megkapta az első formatervezési díjat, az értékeléskor azt mondták, hogy ez adja a játékok lendületét. Ennek eredője a kerekeket kérő kereskedő felbukkanása: mivel a játékok óvodába készültek volna,

Dancsó István a nagy kerekek mellett döntött, hogy a járművek a homokban is gördüljenek, és hadd lötyögjön a tengelyük.
Játékai strapabíróak, nem esnek szét, a legmodernebb ragasztók biztosítják a szakítószilárdságot. Ajándéknak, műgyűjtőknek is kitűnőek, egyik-másikból sorozatok is készülnek. Példa erre a MIG 21-es, a lopakodó, a II. világháborús repülőgép, melyeken jól felismerhetők a típusok jellemzői.

Szakmailag sikeresnek érzi magát, de nem hallgatja el, hogy a nagy álma, egy „szuperüzem" létrehozása, ahol alkalmazottakkal dolgozik, nem valósult meg, noha mindent megtett érte. Összességében mégis úgy érzi, jól döntött, hogy ezt a szakmát választotta, mert „így marad utána produktum".

Forrás: MTI-Press

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek