Óvjuk szívünk egészségét zöldségekkel!

05 okt. 2012 Tartalomszerkesztő

sziv1A szívünkre gyermekkorunktól kezdve fokozottabban kell figyelni, és minél több olyan élelmiszert fogyasztani, amely nem terheli le "testünk motorját".
A zöldségek pontosan ebben segítenek, de lássuk, mit is kell (t)ennünk pontosan, hogy sokáig egészségesek maradhassunk!

A rostokra és vitaminokra mindennap szüksége van szervezetünknek - ezt már kisiskolás korunktól kezdve tudjuk. Legkönnyebben a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá ezekhez az alapvetően szükséges tápanyagokhoz. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő mennyiséget vigyük be szervezetünkbe, és közben ne váljanak unalmassá az étkezéseink, változatos módon elkészített ételekre van szükség. Az itt található tippekkel nem csak a gyerekeket szoktathatjuk rá a rendszeres zöldségfogyasztásra, de saját étrendünket is feldobhatjuk úgy, hogy közben a szívünkre (is) gondolunk.

Találjuk meg a "szíverősítő" zöldségeket!
Nem is gondolnánk, hogy a sárgarépa vagy éppen a zöldborsó mennyi előnyös tulajdonsággal rendelkezik, és milyen kedvező élettani hatásai vannak szervezetünkre. A sárgarépa illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, segítve ezáltal az emésztést, valamint sejtvédő, vérzsírszint-csökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkezik, általa szívünk sokáig egészséges maradhat. A zöldborsó nagyon sok magnéziumot és nukleinsavat is tartalmaz a ballasztanyagokon kívül, ezért védi az ereket, a szívet és csökkenti a koleszterinszintet.

bojtoles4Ne féljünk a konzervzöldségtől!
Általános tévhit az, hogy a konzerv kukorica, zöldborsó - összességében a konzerv zöldségek és gyümölcsök - rossz minőségűek és egészségtelenek. Ezeknek az élelmiszereknek komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. A változatos és egészséges táplálkozás irányelveit követve bátran szerepeltethetjük őket az étrendben. A konzervgyártás során ugyan egyes vitaminok mennyisége csökken - pl. a C-vitaminé - de vannak a zöldségekben hőre kevésbé érzékeny vitaminok is (egyes B-vitaminok), valamint a rostok, ásványi anyagok sem szenvednek kárt a hőkezeléstől. Mesterséges tartósítószer helyett a konzervtermékek 115-130°C-on, hőkezeléssel tartósítottak, ezt a technológiát 1810-ben fedezte fel Nicolas Appert. A hőkezelés célja, hogy kiirtsa a baktériumokat, így éveken keresztül tárolható a termék szobahőmérsékleten is anélkül, hogy érezhetően veszítene a minőségéből. A konzervdobozok légmentesek és belső felületüket is egy ún. innert réteg védi. Ráadásul nem árt tudni a tudatos fogyasztónak azt sem, hogy a konzervtermékek összeállításánál, az eljárás során tartósítószert sem alkalmaznak, valamint a zöldségek betakarítása és a feldolgozás folyamata között csak néhány óra telik el, így a késztermék megőrzi az alapanyag ízét és tápértékét.

Természetes cukrok édesítőszer helyett!
meggyleA piacon ma már egyre többféle édesítőszer, és cukorfajta közül választhatunk (fehér- nád- vagy barnacukor, természetes, stevia alapú édesítőszer vagy szacharin) ám ezek vagy károsak szívünk, ereink egészségére, vagy olyan kémiai adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek egész szervezetünkre rossz - akár rákkeltő - hatással lehetnek. Éppen ezért érdemes a természetes cukrokra áttérni: a gyümölcscukor mellett, a zöldségek közül a természetesen édes, fajtájából adódóan ilyen ízű konzerv csemegekukorica, a szuperédes vagy szupersweet kukorica - amely hozzáadott cukrot egyáltalán nem tartalmaz - jó megoldás lehet, ha szeretnénk nassolni valamit a délután, este folyamán, hogy kielégítsük édesség utáni vágyunkat.

Tartsunk rendszeresen zöldség-, gyümölcs- és léböjtnapokat!
Hogy megtisztuljunk a feleslegtől és csökkentsük a szív terhelését, ez lehet a legjobb alternatíva. Érdemes ezeket a napokat hétvégére időzíteni, így a kevesebb energia bevitel nem akadályozhat minket például a munkában.

Naponta legalább 1 kg zöldséget, gyümölcsöt együnk!
A legjobb, ha nyersen vagy konzervként önmagában fogyasztjuk el őket, hogy a bennük található rostok megkössék, és magukkal vigyék a felesleges zsírokat, szénhidrátokat, és elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz jussunk.

Forrás: hazipatika.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek