Őszi vitaminpótlás

24 okt. 2014 Kulisch-Szabó Szilvia

Ősszel különösen fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson, mert így immunrendszerünk ekkor is biztos védelmet nyújt számunkra.

citrom3Milyen tünetekkel járhat a vitaminhiány?

Az A-vitamin tartós hiányát jelzi a rossz szürkületi látás vagy farkasvakság, gyengeség, a fokozott hajlam a fertőzésekre, ezenkívül hiányában megjelenhetnek különböző bőrtünetek és a fogak, illetve a fogíny betegségei is.

A B-vitamincsoport tagjainak hiánya sokféle tünetet okozhat: jelentkezhet fáradtság, étvágytalanság, fogyás, hányinger és gyengeség, bőrgyulladás, ideggyulladás és vérszegénység.

A C-vitamin hiányára utalhatnak véraláfutások, fogínyvérzések, az orrvérzésre való fokozott hajlam, a duzzadt, érzékeny ízületek és a fájdalmas csontok, az általános gyengeség, étvágytalanság, a száraz, pikkelyes bőr. Hiánybetegsége, a skorbut vérszegénységgel, foghullással és bőr alatti bevérzésekkel jár.

A D-vitamin hiánya a csontok rendellenes növekedését és a csontritkulást válthatja ki, törékeny csontokat okozhat. Az E-vitamin hiánya vörösvérsejt és idegi károsodásokban mutatkozik meg, a K-vitamin tartós hiánya pedig vérzéshez, lassabb véralvadáshoz vezet.

Vitaminforrások…

Táplálkozásunkban fontosabb szerephez jutnak a meleg ételek és italok, s természetesen a vitamindús őszi zöldségek és gyümölcsök. A legszerencsésebb, ha a szervezet vitaminszükségletét a kiegyensúlyozott, arányos, vegyes táplálkozás biztosítja, amelyben megfelelő mennyiségben vannak jelen azok az anyagok, amelyek a vitaminokat tartalmazzák, illetve azok, amelyek a felszívódásukat segítik.

A-vitamint például a máj, a halmájolajok, a tojássárgája, a vaj tartalmazza. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elő tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes A-vitamin forrás.

A B-vitaminokat a tej, tojás, hús, máj, gabonamagvak, egyes gyümölcsök, zöldségek és az élesztő tartalmazzák. A C-vitamin leggazdagabb forrása a csipkebogyó, citrusfélék, citrom, narancs, paradicsom, káposzta, zöldpaprika, paraj.

bojtgyumolcsA D-vitamint például a halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, búzacsíra tartalmazza, de napfény hatására a bőr is termeli, ezért a mértékletes napozás egészséges. Az E-vitamin van a növényi olajokban, a csírázó magvakban, a csonthéjas gyümölcsökben, a szójában, egyes zöldségekben, például a petrezselyemben, parajban, zellerben. A K-vitamint megtalálhatjuk a májban, növényi olajokban, egyes főzelékfélékben, például kelkáposztában.

Vitamindús őszi gyümölcsök

A szőlő magas C-vitamin-, folsav- és biotinforrás, de érrendszerünket is oltalmazza, jellegzetes őszi termés. A szilva szintén őszi gyümölcs, és magas B-vitamin tartalma mellett kiváló vértisztító.

A citrusfélék évszaktól függetlenül mindig elérhetők, s fogyasztásuk egész évben ajánlott. Különösen a grépfrút fogyasztása ajánlott, hiszen kálcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, réz, cink, mangán és bróm is megtalálható az egészséges gyümölcsben.

Ha valaki kevésbé kedveli, vagy savanykásnak találja a grapefruit-ot, levét mézzel ízesítheti, mely szintén kiváló energia- és vitaminforrás.

A szerző blogja itt!

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek