Ötven kilométeres diéta az egészséges táplálkozásért és a helyi termékekért

12 jún. 2012 Vaskor István

eletmodvaltas2Javában tart az 50 kilométeres diéta, mely egy klímavédőm, életmód-változtató program. Egy olyan kísérlet, amelybe belevágott a Messzelátó Egyesület. 

A szerveződés nem egy „karcsúsító diétára” akarja buzdítani az embereket: az 50 kilométeres diéta legelszántabb résztvevői azt vállalják, hogy június 1-től kerek egy hónapig csupán 50 kilométeren belül előállított élelmiszereket fogyasztanak.
A helyi élelmiszerek fogyasztása több szempontból fontos. A sok utaztatás sok kibocsátással, újracsomagolással jár, s elkerülhetetlen mellettük a tartósítószerek használata. Sok környezeti kár elkerülése mellett az 50 kilométeres diétával támogathatók a hazai termelők is.

eletmodvaltas3Nem csupán helyi termékek fogyasztására buzdít a program, hanem felhívja a figyelmet a szezonális növények fogyasztására is. S ne higgyük azt, hogy nem lesz mit ennünk! Június az egyik leggazdagabb hónap zöldségben és gyümölcsben.
Az 50 kilométeres diétát csupán kétféleképpen lehet végigcsinálni: saját kertből szüretelve, vagy piacra járva. Akinek nincs saját kertje, csatlakozhat egy közösségi kerthez, vagy egy bevásárló közösséghez. Ilyen például a Szatyor bolt, ahol előre rendelt helyi és idény élelmiszereket csütörtökönként tudják átvenni a Szatyor bevásárló közösség tagjai Budapest belvárosában.

De van más lehetőség is. Farkas Viktória, azaz Kicsi Vú gasztroblogger, aki szintén „diétázik”, a zsámboki nyitott kertből rendeli idény zöldséges dobozait, mert családjának csakis e legjobb, friss ételeket szeretné az asztalára tenni.
farmer4A szupermarket tabu, de a legközelebbi piacon is megtaláljuk mindazt, amire szükségünk lehet. Miről ismerjük meg az 50 km-ről érkező őstermelőket? Nehéz kérdés. Sajnos papíron senki sem fogja igazolni nekünk, hogy a kofa tényleg a saját zöldségeit árulja-e, ezért az egyetlen megoldás, ha beszélgetünk vele. Kérdezzük meg, hova való a pipi, aki a tojásokat tojja és hány van belőlük. Ha a néni standján citromot, banánt látunk, az gyanús, csakúgy, mint az is, ha minden répa tökéletesen egyforma és még fénylik is, illetve ha a tojásain hármas számmal kezdődő pecsét tanúsítja, hogy ketreces tartású tyúk tojta.

farmer2A Messzelátó Egyesület most egy kísérletre invitál minden érdeklődőt. Együtt, közösségben szeretnék kipróbálni, lehetséges-e csupán helyi termékeket fogyasztva táplálkozni. A részvételnek számos különböző szintje van. A kezdőnek elég csupán hétvégén diétáznia, de a hétpróbások elhagyhatják a távolabbról érkezett sót, lisztet is. Ha egy résztvevő „vétkezik”, az is megbocsátásra kerül. A fontos az, hogy együtt könnyebb: tapasztalatokat, recepteket cserélhetnek gazdát. Csoportosan járhatunk piacra és főzhetünk. Az 50 kilométeres diéta tehát csapatot épít: csökkenti a városokban tapasztalható elidegenedés mértékét és a depresszió tüneteit is!
Az 50 kilométeres diéta egy alternatív demonstráció, aminek környezetvédelmi, éghajlatvédelmi üzenete van, ha csak az élelmiszer önrendelkezésre vagy a klímavédelemre gondolunk.

 A diétához csatlakozni a www.messzelato.hu/50km weboldalon lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek