Önpusztítóan élünk: húsz teáskanál cukrot eszünk naponta

06 jan. 2013 Vaskor Máté

cukor1A cukor sok egészségügyi betegség előidézője. Évtizedekkel ezelőtt még nem tulajdonítottak fogyasztásának jelentőséget, mára azonban globális probléma.

Napjainkban a cukor, és a cukortartalmú ételek iránti sóvárgás egyfajta kórrá nőtte ki magát. A 20. században az emberek még nem voltak tudatában az édesítőszer hatásainak, az orvostudomány fejlődésével azonban minden megváltozott.

Lássuk, hogy mitől is olyan veszélyes a cukor.

Nem élelmiszer. – Az üres kalóriák kis tápértékűek és arra késztetik a szervezetet, hogy más létfontosságú szervektől vonják el a vitaminokat, hogy feldolgozhassák a cukrot. Ez az alapja az alultápláltságnak is.

Hizlal. – Tele van kalóriával, melyet szervezetünk a zsírszövetekben tárol.

Idegessé tesz. – Egyértelmű összefüggés van a testünkben rejlő felesleges cukortartalom és a szorongás, a depresszió és a skizofrénia kialakulása között.

Vese- és szívproblémák okozója. – A felesleges cukor károsíthatja a hasnyálmirigy azon képességét, hogy megfelelően működjön.

Károsítja a fogakat. – Növeli a baktériumok számát a szájban, ami által a fogzománc erodálódik. Meg kell jegyezni, hogy a számos fogkrémben található cukor, amit azonban nem tűntetnek fel a gyártók.

Ráncosodást idéz elő. – A magas cukortartalmú étrend sérti a kollagént.

cukor2Egy teljesen átlagos ember napi húsz teáskanál cukrot visz a szervezetébe, ami egy hétre kifejezve két-három kilót jelent. Itt nem természetes cukorról van szó, amelyet a gyümölcsökbe, gabonafélékben, vagy a tejben találunk meg. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 12 teáskanálra kellene maximalizálni a napi bevitt cukortartalmat. Mondhatjuk, hogy ez könnyen megoldható, de vizsgáljuk meg a következő adatokat:

  • Egy alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurt két teáskanál cukrot tartalmaz.
  • Két szelet fehérkenyér elfogyasztásával hat teáskanál cukrot juttatunk szervezetünkbe.
  • Egy tál gabonapehelyben három-négy teáskanál cukor rejtőzik.
  • Egy mézes fánk hat kiskanál cukrot tartalmaz.
  • Egy literes kóla legalább tíz teáskanál cukorral készül.

Ha csak ennek a pár ételnek és italnak összeadjuk a cukortartalmát, már akkor bőven húsz teáskanál fölött járunk. Nem nehéz tehát belátni, hogy miért nő a cukorfogyasztása az emberiségnek ilyen sebesen, ha megnézzük az élelmiszerekhez hozzáadott cukrok mennyiségét…

A cukorfogyasztási problémák megoldásának mikéntjére itt találod a választ.

Véleményed oszd meg velünk hozzászólásban!

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek