Neves díjat zsebelt be a magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer

22 máj. 2015 Administrator

A Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját - jelentette be a testület szerdán.

solumium

A Solumium egy környezetbarát fertőtlenítőszer. Emellett megoldást jelenthet az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A fertőtlenítőt Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert.

A szer hatóanyaga a hipertiszta klór-dioxid, melynek gyártása új magyar találmányon alapul. Dr. Noszticzius Zoltán professzor és feltalálótársai ezzel létrehozták a világ egyik leghatékonyabb, ugyanakkor legszelídebb fertőtlenítőszerét.

solumium1

A Solumium Kft. 2008-ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas.

Az innovatív újítás kapcsán a feltaláló felhívta a figyelmet arra is, hogy 2015-ben van Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte, hogy a klór fertőtlenítőszerként is mennyire fontos. A Solumium előállításának eljárását már magyar, európai, amerikai, és kínai szabadalom is védi. A találmány bejegyzése a világ több más országában folyamatban van.

A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban.

A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek