Népszerű a termelői piac a pécsi Kertvárosban is

18 jún. 2012 Bereczki Lajos

pecs2A pécsi Kertváros új színfoltja a Melinda Szabadidőparkban működő termelői piac, mely kéthetente szombatonként reggel kilenctől kettőig látogatható.  
A Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület (KÉK) szervezésében zajló eseményen mindenki kedvére kézműves termékeket, zöldséget, gyümölcsöt és még sok más hasznos dolgot.

Ha még nem is akkora, mint Káptalantóti mellett a Liliomkert, de a „profil” hasonló. A környék kistermelői hozzák ide a portékáikat, zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, lekvárt, szörpöt, sonkát, pogácsát. Mások a kézügyességük révén karkötőket, levendulapárnát, fafaragásokat kínálnak, hogy a városi népeknek ne kelljen elmenniük érte egy lépést sem vidékre.

pecs3Az elv nagyszerű, a gyakorlatban pedig szépen működik. Érdemes lejönni egy kis tereferére, közben meg lehet kóstolni a kecskesajtot, de venni lehet palántákat és az ebédhez valót is. Az eladók a közeli vidéki településekről hozzák a friss árut, amelyet előző nap este, vagy éppen kora reggel szedtek. Büszkék rá, hogy ezek a növények nem kapnak  vegyszereket: csalánlevélből készült permet, vagy szappanos víz a legdurvább anyag, amit láttak a növények.

Mindenesetre megnyugtató a dolog, sokkal szívesebben vásárolok ilyen helyen, mint akár a vásárcsarnokban, ahol a nagytermelő ki tudja, honnan szerzi be az egyenportékát. Bár ott mindenki azt állítja, hogy a kertjében nőtt az áru, azért a tizedik standon gyanús a hajszálra egyforma nagyságú és színű paradicsom.

pecs4A Melinda Parkban nem áll tonnaszám az áru, hiszen a háztájiban nem terem annyi. Talán ez is a garancia arra, hogy valóban a sajátot látjuk az asztalokon. A másik pedig az, hogy a kéthetente működő piac visszatérő vásárlói nem is hagynák szó nélkül, ha a termék hibás lenne.

Szóval jó a kezdeményezés, megérdemli, hogy híre menjen Kertvároson túlra is. Mindenkit várnak a szervezők és az eladók. Ha másért nem egy jó sétára mindenképpen alkalmas a szombat délelőtt. Persze, ha az ember már ott van, bármi lehet. Még egy kis bevásárlás is!

Forrás:pecsiriport.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek