Ne sajnáljuk szervezetünktől az epret!

10 máj. 2012 Dénes Rita

eper1xKi ne szeretné az epret? Hamarosan itt a szezonja, érdemes tehát elővenni a témát, és kedvet csinálni ehhez a vidám, piros és egészséges gyümölcshöz. 
Akik nem élnek e finom gyümölcs bűvöletében, azok számára a következő sorokból kiderül, hogy miért is rendkívül hasznos és egészséges az eper.

Vitaminok
Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik (15 dkg friss eper elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletünket), valamint többféle vitamin is megtalálható benne: A-, E-, K- és B-vitamin (B1-, B2-, B6-vitamin).

Ásványi anyagok és nyomelemek
Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas. Ezek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet. Jelentősebb, mennyiségben található benne a bioszintetikus és egyéb átalakító folyamatok nélkülözhetetlen résztvevője, a folsav, emellett magas a rost-, a víz-, és az ásványianyag-tartalma is.

eper3xAntioxidánsok
Az eper tartalmazza az antocianin nevű vegyületet, ami nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyület. Jelentősége nem csak abban rejlik, hogy ez a vegyület okozza a feltűnő piros színt, hanem védi szervezetünket a károsodásoktól, segít megelőzni a sejtek rákos elváltozását.

Élettani hatások
Magas vitamin-, és ásványianyag tartalmának köszönhetően pozitív élettani hatásaival világelső: erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a magas vérnyomást és az érrendszeri panaszokat. Serkenti a májműködést, hatásos az ízületi betegségek megelőzésében és még sorolhatnám.

eper2xGyulladáscsökkentés
Igen kedvező eredményekkel szerepel a különböző gyulladásos betegséggel szembeni küzdelemben, azáltal, hogy az eperben található fenolok gátolják azoknak az enzimeknek a működését, amelyek felelősek a gyulladásos folyamatokért.

Szemproblémák ellen
Az Archives of Ophtalmology orvosi lapban a közelmúltban közzétettek egy tanulmányt. E szerint, ha naponta három vagy több alkalommal fogyasztunk epret (és más gyümölcsöket), akkor jelentősen csökkennek az esetleges szemproblémák.

Erős és egészséges csontok
Az eperben nagy százalékban megtalálható mangán, kálium-, K-vitamin és magnézium, ami nagyon fontos a csontok számára, segíti a megfelelő csontozat kialakítását és megtartását.

Forrás: itt!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek