Nagyszüleink modern csodafegyvere: a keserűsó

25 okt. 2015 Maruzs Gergely

Az epsom só, vagy, ahogy nagyszüleink nevezték a keserűsó, számos kultúra csodaszere sok száz éve. Számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik és felhasználási módjainak száma is rendkívüli. 

 

epsom2

 

Egyaránt segítségünkre lehet a kertészetben, a háztartási tisztítószerekben, de a XXI. századi "bölcsek kövévé" hatékony méregtelenítő tulajdonságai miatt válik. És, hogy hajánál fogva előrácingált hasonlatomat tovább citáljam, ellentétben a bölcsek kövével, egyáltalán nem főúri passzió. A keserűsó manapság olcsón beszerezhető patikákban, kertészeti szaküzletekben.

Méregtelenítő tulajdonságai miatt remélhetőleg minél hamarabb elfoglalja az őt megillető helyét a támogatott gyógymódok körében.

De vajon miért is?

A keserűsó tulajdonképpen nem más, mint a magnézium-szulfát. A magnéziumhiány a szervezetre elsősorban idegrendszeri panaszokat okozhat, valamint számos más egészségügyi panaszt is. A panaszok elsősorban abból eredhetnek, hogy a magnézium hiányában több mint 300 enzim működésében keletkezhet zavar, ezek a zavarok pedig magas vérnyomást, szívritmus- zavarokat, netán hiperaktivitást, emésztési problémákat okozhat.

Elengedhetetlen továbbá a szervezet bizonyos építkező jellegű folyamataihoz, pl. a fehérjék beépüléséhez. Segít fennt tartani a szervezet kalcium szintjét, javítja az inzulin termelő képességet, ezzel szabályozza a vércukor szintet, legvégül elősegíti a vérkeringést, amivel szabályozza a vérnyomást, és elősegíti a méregtelenítést.

 

Segíti a nehézfémek kiürülését

 

A szulfát jellegű anyagok érdekessége, hogy szervezetünk nehezen nyeri ki táplálékból (bár nem lehetetlen), sokkal egyszerűben felszívódik viszont bőrön keresztül, tehát pl. egy epsom sóval dúsított fürdő (a szakirodalom heti 2-3 alkalmat javasol, egy kád meleg vízbe 1 vagy 2 csésze sóval) jelentős mértékben segíti a nehézfémek kiürülését a szervezetből, amely a méregtelenítés egyik legfontosabb eleme, továbbá az izomfájdalmak, ízületi bántalmak tompítására is használható. Ugyanezen forró fürdő továbbá a megfázás megelőzésére, illetve tünetei enyhítésére is alkalmas.

Sőt pláne, még mindig a fürdőnél maradva, a magnézium természetes idegnyugtató hatása, illetve a forró fürdő közismert izomlazító hatása miatt, fent többször említett fürdő még a nyugodt alvást is nagyban tudja segíteni.

epsom

 

Felhasználási javaslatok

Könnyebb zúzódások

Ideális lehet kisebb felületi zúzódásoknál, ha a hideg vizes borogatáshoz a rongyot olyan vízbe mártjuk, melybe előtte két evőkanál keserű sót kevertünk. Ez hűsítő szerepe mellett lohasztja is az esetleges duzzanatot. 

 

Kisebb égések kezelése

A keserűsó ideális a kismértékben leégett bőr kezelésére. Gyulladásgátló tulajdonágainak köszönhetően csökkenti az irritációt, a viszkető érzést és a fájdalmat.

A kezelésre több féle módot is javasol a szakirodalom:

-  az első rendkívül kézenfekvő: keverjük el egy csésze vízben két evőkanál sót és tegyük egy permetező palackba. Fújjuk be az érintett területet, hagyjuk rajta tíz percig és irány fürödni. Ezt ismételjük mindennap, amíg nem észlelünk enyhülést. Ez a módszer nem mellékesen, alkalmas bogárcsípések viszketésének, irritációjának enyhítésére is.

-  a másik módszer rendkívül kényelmes, melynek összetevői: egy kád langyos víz, egy csésze só, pár csepp levendulaolaj és 20 perc szabadidő.

 

Javítja az emésztést

A keserűsó mivel elősegíti az emésztést, segít a székrekedésnél, vízvisszatartásnál. Használata belsőleg, szájon át történik: egy csésze vízben elkeverve 1-2 kávéskanálnyi keserű sót viszünk be.

Ezzel kapcsolatban azért nem árt néhány dolgot leszögezni:

-  CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ORVOSI KONZULTÁCIÓ UTÁN, ORVOSI JAVASLATRA

-  max. 1 hétig alkalmazzuk

-  miután erőteljes tisztulást idéz elő, ne munkába menet kísérletezzünk vele

 

Hullámossá teszi a hajat

Keverjünk össze egy teáskanál sót + néhány csepp olíva- vagy jojobaolajat + 1/4 csésze vizet és ezt az oldatot spricceljük a negnosott hajra. Az eredmény: lágyan hullámzó, selymes frizura (különösen, ha a hajunk általában rendkívül egyenes).

 

Segít elűzni a lábszagot

Lábfürdő, amelybe keserű sót kevertünk, nyugtatja és pihenteti a lábat, puhítja a bőrt, elűzi a rossz szagot. Egyébként ennek a bőrpuhító hatásnak köszönhetően ideális bőrradírnak is.

 

Szálkák, szilánkok eltávolítása a bőrből

 Ha a valamilyen úton-módon szálka (netán fémszilánk) ment a bőrünk alá, annak eltávolítására jó módszer, ha az érintett felületet keserű sóval kevert vízben áztatjuk. Ez egyébként a mellett, hogy bőrnyugtató hatású, segít a gyulladás leküzdésében, növeli az ozmotikus nyomást, ezáltal segít kilökni az idegen anyagot a szervezetből.

 

 epsom5

 

Kártevők elleni védekezés

A vízben felhígított sós permetlevet a gyepen szétszórva természetes, nem mérgező rovar- és csigariasztót kapunk. 5 liter vízben oldjunk fel 1-2 evőkanálnyi keserűsót és 2 hetente öntözzük vele az adott területet.

Sok helyen a talajban kevés a magnézium, ezért a nem őshonos növényeknek (pl. paradicsom) a trágyával együtt nem árt némi kis keserűsót biztosítani. A virágzás nagy igénybevétel a növénynek, ügyeljünk erre. Egy-egy  növényre kéthetente bátran tehetünk egy teáskanálnyi keserűsőt. A rózsa, a paradicsom, az azálea, rododendron különösen meghálálja. A virázó szobanövények zömére ugyanez érvényes. Fontos leszögezni, hogy amiről beszélünk az természetes trágya, a műtrágyánál nem árt minden esetben külön tájékozódni.

Odaégett edények megtisztítása

E területen is nagy segítség lehet. Néhány kanál keserűsó és a meleg szappanos víz jelentősen megkönnyíti a feladatunkat.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek