Nagymamáink szépségápolása - csak természetesen!

10 máj. 2015 Maruzs Gergely

Sokszor elég nagymamáink vagy dédnagymamáink egy-egy, elsőre kicsit talán furcsának tűnő szokását felidéznünk, hogy ráébredjünk: működhetnének a dolgok sokkal egyszerűbben is.

anagyi1Például a szépségápolásban. A mai kor embere viszont időnként szereti túlbonyolítani adolgokat, és olykor gondolkodás nélkül az üzletbe szaladni, megvásárolni a a reklámok diktálta legjobb bőrápolót, fiatalító és ráncralanító krémet. Michael Pollan, a Food rules (Étkezési szabályok) című könyv szerzője azt javasolja, hogy "ne együnk olyan élelmiszert, amit nagymamánk, dédnagymamánk nem tudna elsőre megnevezni.”

Ez egyébként elgondolkodtató szabály az élet minden területére. De nézzük, mi is a lényeg?

1. Csak amit a dédi is felismer…

Régen ismert tény, hogy az ,amit megeszünk, hatással van a szervezetünkre, és a szervezet kültakaróján, a bőrön is "megjelenik". Dr. Jessica Wu, a Feed Your Faces (Az arc tápláléka) szerzője így nyilatkozott a Forbes magazinnak: "Azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy amit esznek, az ugyanolyan fontos a szépségük ápolásában, mint az általuk használt szépségápoló szerek, hiszen az élelmiszerben vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak vannak, amelyből a szervezet létrehozza az egészséges bőrt. Ha valaki diétázik, vagy egyszerűen csak hiányosan táplálkozik, a bőr nem lesz olyan erős és rugalmas, mint amilyen lehetne, és ez bizony meglátszódhat rajta. Például, ha nem eszik elég fehérjét, akkor megfosztja a bőrt az aminosavaktól, és a bőr rugalmasságáért felelős kollagént sem tudja így felépíteni.

2. A fejfedő avagy a kalap szerepe

Ha a tűző napon viselünk valamilyen széles karimájú kalapot, megóvjuk magunkat a napszúrástól sőt a leégéstől is, kevesebb naptejre lesz így szükségünk.

3. Kesztyű

Sokan nem vagyunk megbarátkozva vele, de igenis szükség van arra, hogy megvédjük a kezeinket a mindennapi kerti, konyhai igénybevételtől. A kesztyű ilyen védőalkalmatosság.

anagyi24. A nagyi csavarói

Manapság a hajápolásban is megjelent a modern elektronika, ami persze nem kis terheléssel jár (mind a hajnak, mind pedig közvetve, a környezetnek) és persze drága is. Talán valahol még megtalálható a nagyi hajcsavaró készlete, használjuk bátran. Nem igényel áramot, hatása viszont vitathatatlan.

5. A szemek ápolása

A nagyi valószínűleg nem költött rettenetes összeget egy kisüveg csoda bájitalra, hogy enyhítse a szeme alatti fekete karikákat és duzzanatokat. Valószínűleg inkább kiment a konyhába, és kipróbálta az egyik ősrégi módszert, amit még ő is egy eggyel (kettővel, többel) régebbi korosztálytól tanult. Nyers krumpli, uborka, lehűtött nedves tea filter, mint borogatás - mind-mind alternatíva lehet.

6. Szemöldök

A nagyi vagy a dédi kevesebbet szenvedett a szemöldök kiszedésével (ami egyébként is károsítja a szőrtüszőket). Az egyszerűség kedvéért úgy hagyták, ahogy a természet teremtette, de ha mégis rávetemedtek, csak módjával vacakoltak vele.

7. A természet ereje

Ahogy már évezredek óta minden nő, nagymamáink is kihasználták a természet erejét. Gyógynövények, kerti haszonnövények vagy egyszerűen virágok az udvarban. Ezek szinte maguktól megszépítették őket.

Bónusz

A legvégére néhány grátisz jó tanács a nagymamától: sok séta a friss levegőn, sok folyadék, húzd ki magad, és az Isten szerelmére, mosolyogj.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek