Most vegyél parasztházat!

17 máj. 2013 Neuvirth Judit

haz1Sokszor gondoltál már rá, hogy jó lenne egy kis parasztház valahol vidéken, ahova hétvégenként elutazhattok? Most nagy a kínálat, most érdemes venni. 
Hogyan kezd a böngészést? Az internet hemzseg az eladásra kínált ingatlanoktól, kimondottan a parasztházakra specializálódik a paraszthazak.hu. Az oldalak áttekintésével már képbe kerülhetsz a tekintetben, mi mennyit ér. Vedd figyelembe, hogy a feltüntetett ár a jelenlegi tulajdonos álma, ezért vételi szándéknál mindig tartalmaz az ártól függően 5-10-20%-os alku lehetőséget.

Biztos akad olyan vidéke, területe az országnak, amit nagyon kedvelsz, és jó szívvel gondolsz rá valamiért. Be kell ülni az autóba és „nyakunkba venni” a vidéket. Nagyon izgalmas faluról-falura járni, nézelődni és figyelni, közben jobban megismerni a már eddig is kedvelt tájat. Egészen más szemmel értékeled majd a ház kiválasztásnál a környéket: megnézed, milyen emberek lakják, milyen a falu szerkezete, van-e kisbolt, esetleg posta – a kocsma miatt nem kell aggódnod. Érdemes a helyieket is megkérdezni, hogy, tudnak-e eladó házról, ugyanis nincs minden házra kiaggatva az „Eladó” tábla. Így sokkal több házat megszemlélhetsz! A ház állapotától és az elhelyezkedésétől függően egymilliótól ötmillióig már olyan házhoz juthatunk, ami később megéri a fáradtságot – mert munka lesz vele bőven.

haz2A parasztházak általában vályogból épültek vert technikával vagy vályogtéglából, de sok készült vegyes falazattal: ebbe aztán sok minden belefér, a kőtől a fadarabig. A vályogházaknak nem készítettek alapot, csak egyszerűen a földre építették. Emiatt a földdel közvetlen kapcsolata van a falazatnak, ami jó is, meg nem is. Régebben a parasztházakban a padló döngölt agyagos föld volt, amit vízzel fellocsoltak és felsöpörtek. Ma, ha valaki parasztházat vesz, akkor ezt a földpadlót érthető módon leburkolja, de nem mindegy, hogy mivel.
A vályogfal lételeme a földdel való kapcsolat, mert abból szívja fel a vizet. Így nem tud kiszáradni annyira, hogy por legyen belőle, hanem masszív fal marad. Amint a földpadlót vízzáró réteggel leburkolják, a föld nedvessége is a falba szívódik fel. Ezért látni annyi omló és vizes vályogházat. Mázas kerámia padlólap azért nem jó választás, mert nem engedi a helyiség földpadlójából a víz kipárolgását, a víz a falba kényszerül felhúzódni. Jobb megoldás a párnafával lerakott hajópadló vagy a téglapadló.

haz3A régi építésű házaknál gond a tető, is: sokszor elkorhadtak, eltörtek a tetőlécek, a cserepek megrepedtek. De a fa nyílászárók állapotát is szemügyre kell venni vásárlás előtt, mert a szúrágta, törött, megvetemedett nyílászárókat biztosan cserélni kell. Arra mindig figyeljünk, hogy az eredetivel megegyező stílusú fa nyílászáró kerüljön a helyükre – akár már termo üvegekkel. A falak felújítását legjobb agyagos sárral megoldani, de ehhez a munkához nagyon nehéz szakembert találni. A vakolat alánádazásával a malteres anyagot is elég jól tűri a vályog. A falak festését a szellőztetés miatt mésszel oldjuk meg, ne essünk neki diszperzittel. A vályogházzal mindig törődni kell, újrameszelni egyes falrészeket. Ahol a hangyacsalád utat talált magának, azt be kell tömni.
Mindemellett nagyon is hálás a vályog, mert a minimum 40, de inkább 60-80 cm-es falak télen visszasugározzák a meleget, nyáron pedig kellemesen hűvösen tartják a házat.

Ha mégsincs kedved parasztházat venni, akkor próbáld ki, milyen abban lakni és a pihenésed szervezésénél gondolkodj falusi szálláshelyekben is!

Katt a szerző blogjára!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek