Mocsoládia, ahol a mesék valóra válnak és ahol mindenkit befogadnak

21 szept. 2015 Administrator

Van egy hely Magyarországon, ahol az emberek úgy élnek és gondolkodnak, mint a mesék hősei: azt mondják, amit gondolnak; azt teszik, amit mondanak.

 

 

Örömmel élik a hétköznapjaikat, boldogan az ünnepeiket. És nem ismerik a lehetetlen fogalmát. Baranya megye északi szegletében erdővel benőtt dombok és tavak ölelésében több mint hét évszázada létezik egy Világ, MOCSOLÁDIA. 

  

Lakói réges-régen azért választották lakhelyül ezt a vidéket, mert vonzotta őket a sok-sok apró lángocska, mely alkonyattájt fel-felvillant az ősi mocsárban, hirdetve hogy van fény és meleg, érdemes megtelepedni itt. Tisztelve a fényt és meleget adót, a megtelepedők Mocsoládnak (mocholay), nevezték el a helyet, mely a modern időkben – megkülönböztetésül egy hasonló nevű helytől – az Alsómocsolád nevet kapta. 
  

 

Az itt élők – égjen bár porig a falu, vagy üldözze őket bármilyen hatalom – sohasem hagyták el ezt a mesés helyet. Alsómocsoládon legfőbb érték a táj és az ember, melytől elválaszthatatlan mindaz a mese és élettörténet, amely a tájhoz kapcsolja és azzá tette az itt élőt, ami. Mocsoládia polgárává.

 

 

A 356 lakosú Alcsómocsoládon ezért úgy döntöttek, hogy mostantól nem csak saját meséiket őrzik meg, hanem mindazt, legyen az mese vagy igaz történet, amit az emberi szellem a régmúlt időktől kezdve bárhol alkotott.  Az alsómocsoládiak üzenik mindenkinek: világuk – MOCSOLÁDIA, mostantól mindenkit vár és befogad.  Új értelmet adnak a mesének, élővé teszik mindazt, ami a mesékben szép, jó és igaz.

 

Nyilvánosságra hozott üzenetükben ezt írják:

 

„Befogadunk minden mesét és igaz történetet, hogy aztán bárki megismerhesse azokat. Befogadunk, és méltó helyen őrzünk minden tárgyat – legfőképp könyveket – mely a mesével bármilyen kapcsolatban áll. Mesélni hívunk minden olyan települést – bárhol legyen is a világban – ahol hozzánk hasonlóan tisztelik, értik, szeretik, a meséket, mesélni hívunk felnőtteket és gyermekeket. Kezdeményezzük új mesék születését. Mesés környezetünkbe kalandozásra hívunk mindenkit, aki szereti, vagy nem szereti a mesét. 
  

A mesék, a mesélés ideje hagyományosan az ősz és a tél volt. Éppen ezért az első alkalom, melyen találkozhatunk, az Őszi Népmeseegyetem lesz november 14-15-én. A hozzánk látogatókat dr. Boldizsár Ildikó, MOCSOLÁDIA egyik felfedezője vezeti be a népmesék világába.” 

 

A részvevőknek csak az ellátásukért – szállás, étkezés – kell fizetniük. Felhívják azonban a figyelmet, hogy Mocsoládiának alkotmánya van, Mocsoládia vízum- és útlevélköteles hely. A beutazásról és minden másról a mocsoladika.hu  oldal nyújt tájékoztatást. 
  

 

A népmese napját szeptember 30-án Mocsoládiában is megünneplik. Kéri, küldjenek egy mesét, a honlapra, vagy MocsoLádika 7345 Alsómocsolád Rákóczi u 21. címre. Ha ezen címek bármelyikére elküldi gondolatát az ünnepségen felolvassák azt.

 

 

Alsómocsolád önkormányzatának képviselő-testülete a falu lakosságának együttműködésével, támogatásával,  olyan világot teremt, Mocsoládiát, ahol a mesék valóra válnak! Hiszik, hogy a mese mindenkié, a benne rejlő tanításokra, csodákra,  a mai kor emberének -  nem csupán gyermekkorban - nagy szüksége van.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek