Mit tegyünk, hogy ne legyünk a cukros ételek rabjai?

08 jan. 2013 Vaskor Máté

csokiVan megoldás szervezetünkből kitisztítani a felesleges cukrot. Mindössze pár nap odafigyelés, hogy leállítsuk intenzív függőségünket az édesítőszerről.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a túlzott cukorfogyasztás nagyon rossz hatással van szervezetünkre. Íme, néhány trükk, hogy miként szoktathatjuk le magunkat óvatosan a cukorról:

Együnk friss gyümölcsöt és zöldséget az édességek helyett. – Annak ellenére, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék is tele vannak természetes cukorral, még mindig egészségesebbek, hisz tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal is. Teljesen helyén való, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk ezeket, szervezetünk tisztításának kezdetén.

Vezessünk be desszertszabályzatot. – A következőképpen lehet ezt elképzelni: első héten minden nap egy csoki; második héten már csak heti két csoki; harmadik héten mindösszesen egy csoki.

Próbálkozzunk sztíviával. – Természetes cukortartalma elegendő ahhoz, hogy valójában táplálja hasnyálmirigyünket, ugyanakkor nem kalóriadús. A sztíviát egy jázminpakóca nevű gyógynövény leveléből vonják ki, és tudományosan bizonyított, hogy szabályozza a vércukrot és a vérnyomást is.

etkezesNe hagyjunk ki egy főétkezést sem. – Amikor nem megfelelően étkezünk, akkor egy éhező helyzetet hozunk étre szervezetünkben. Ilyenkor bármi, ami kezünkbe akad jó, hogy visszaállítsa vércukorszintünket. És mint azt mindannyian tudjuk, általában nem egy rántott csirkemell filé szokott csak úgy a kezünkbe akadni…

Felejtsük el az ízesített üdítőket. – Fogyasszunk inkább limonádét, vagy jeges teát – mindkettő ízesíthető a korábban említett sztíviával. Ha ragaszkodsz a szénsavashoz, akkor a limonádét felöntheted ásványvízzel.

Ne legyen se a szekrényben, se a hűtőben édesség. – Túl csábító, hogy megbírjuk állni egy-egy falat megkóstolását.

Ha nagyon kívánod az édeset, akkor menj el egyet sétálni. – Az atléták futás, sportolás után mindig sós ételeket kívánnak.

cukor2Fontos! Olvassuk el a vásárlandó termékek összetevőit!

Rejtett cukrok találhatók meg a paradicsomszószban, a csomagolt élelmiszerekben, a rágógumiban és a mentolos ételekben-italokban.

Továbbá illik tudni, hogy a cukornak számtalan „szinonimája” van a vásárlói piacon: kukoricaszirup, dextrin, dextróz, fruktóz, gyümölcslé-koncentrátum, galaktóz, glükóz, méz, hidrogénezett keményítő, maltóz, laktóz, mannit, juharszirup, melasz, cirok, szacharóz, szorbit és xilit.

Hogy könnyebb legyen a cukorról való „leszokás”, holnap egy teljesen cukormentes édes sütemény elkészítéséhez kínálunk majd receptet.

Véleményed oszd meg velünk hozzászólásban!

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek