Miért jó kávét inni?
A kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk a világon. Mértékkel történő fogyasztása pozitívan hat egészségünkre, de ha túlzásba vitele káros is lehet.
Ha megfelelő mértékkel fogyasztunk kávét, az jótékonyan hat egészségünkre. Kedvező élettani hatásait a benne lévő koffeinnek és antioxidánsoknak köszönheti, de emellett tartalmaz egyéb tápanyagokat is, így például magnéziumot, mangánt, niacint és káliumot.
Ajánlott napi mennyiség
A hazánkban elfogadott napi adag 2-3 csésze kávé. Ekkora mennyiség még pozitívan hat egészségi állapotunkra, de az ennél nagyobb mennyiség már túlzott kávéfogyasztásnak minősül, ami káros hatással lehet egészségünkre.
Nézzük, melyek a rendszeres és mértékletes kávéfogyasztás előnyei?
1. Véd a betegségek ellen
A koffein védi az agysejteket, így jó hatással van a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór elkerülésében. Antioxidáns hatásának köszönhetően megakadályozza a májbetegségek és a veserák kialakulását is. Fokozza a szívműködést, tágítja az agyi ereket, vizelethajtó, fokozza az anyagcserét. Serkentő hatással van a központi idegrendszerre is.
2. Növeli a koncentrációt
Egy csésze jó kávé élesíti a memóriát és javítja a koncentrációkészséget. Késlelteti a fáradtság érzésének kialakulását, fitten tart. Javítja a hangulatot, megszünteti az álmosságot.
3. Karcsún tart
A koffein felgyorsítja az anyagcserét és zsírégető hatása van, ezáltal elkerülhető az elhízás, valamint csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A kávé az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú ital.
Mi történik, ha túlzásba visszük?
A túlzott kávéfogyasztás növeli a vér koleszterinszintjét, magas vérnyomást okoz, ezáltal növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Felelős a koszorúér megbetegedésekért, valamint a hasnyálmirigyrák kialakulásáért is.
Az alábbi esetekben mindenképpen kerüljék a túlzott kávéfogyasztást: magas vérnyomás, pajzsmirigy-túlműködés, szorongás.
Jó tudni
- Ma Brazília a legnagyobb kávétermelő a világon, de a legdrágább és legkeresettebb kávéfajtát, a bluemonte kávét Etiópiában termelik.
- A koffein felszívódási ideje és hatása minden ember számára különböző, ezért a kávéfogyasztóknak érdemes figyelniük szervezetük reakcióit egy-egy csésze jó fekete után.
Forrás: hazipatika.hu