Mi mindenre jó a kakukkfű?
A kakukkfüvet használjuk teaként, fürdővízben, fűszerként. A görögöknek a hősiességet jelképezte, a középkorban levesbe tették a félénkség elűzésére.
Hogyan gyűjtsük?
Virágos, leveles hajtásaikat májustól júliusig szár nélkül gyűjtik. Kellemes illatú és aromás kámforos ízű gyógynövény, melynek teaként felhasználandó része a leveles virágos hajtás.
Mire jó?
Erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatású. Csökkenti az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása, vagy az azzal történő gargarizálás jó köhögésre, torokfájásra. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket. Mézzel lehet ízesíteni a belőle készült teát.
Nyugtató fürdő
Egy fürdőhöz 3-4 liter kakukkfűteát érdemes készíteni. 20 percig letakarva kell hagyni. Frissít, nyugtatja a fájó izmokat.
Konyhai felhasználása
A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres túrók ízesítője, a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere. Csirkesültekhez, lazachoz, salátához, cukkinihez, burgonyához kitűnő.
Recept: kakukkfüves tócsni
Reszeljük le a krumplit nagy lyukú reszelőn. Sózzuk, borsozzuk, majd nyomkodjuk ki a levet, amit a krumpli eresztett. Keverjük össze tojásokkal, liszttel, adjunk hozzá kakukkfüvet. Süssük szép aranybarnára, tejföllel megkenve tálaljuk. Gyorsan elkészíthető és nagyon finom!
Forrás: eletszepitok.hu